versluys bart

Bart Versluys haalt cultuurschool naar Oostende

OOSTENDE – De Brusselse kunstenaar en beeldhouwer Jan De Cock verlaat Brussel en slaat zijn tenten op in Oostende. Hij wil in West-Vlaanderen een nieuwe kunstschool uit de grond stampen. De Cock krijgt daarvoor de steun van ondernemer en kunstliefhebber par excellence Bart Versluys.

Jan De Cock is een grote naam in de Belgische kunstwereld. In de hoofdstad, meer bepaald in Anderlecht, had hij er een eigen atelier. Hij was ook een van de bezielers en trekkers van het Brussels Art Institute. Nu heeft hij zijn eigendom, waarin het Brussels Art Institute verbleef, verkocht aan een Brusselse groep (softwareholding Slashkernel). De Cock heeft zijn kritiek op het kunstbeleid in Brussel ook nooit onder stoelen of banken gestoken.

De kunstenaar neemt een nieuwe start aan zee, en kan daarvoor rekenen op de financiële steun van de Oostendse ondernemer Bart Versluys. In Oostende willen ze samen een nieuwe kunstschool oprichten. De ambities zijn groot, en overstijgen zelfs de Belgische scène. Een nieuw door De Cock opgericht bedrijf -Grandiose Shipyards- moet vorm geven aan de ambitie. De Cock en Versluys zouden zowat op dezelfde golflengte zitten over de invulling van het nieuwe kunstencentrum. Ze willen met name de link aantonen tussen kunst en de zee in al zijn glorie, dus ook economische glorie. Denk onder meer aan de scheepsbouw.