schroorsteen

VVIA wil een serenade aan balkon voor de schoorsteen

KORTRIJK – Dit jaar is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en dat wil de beroepsassociatie VVIA niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Tijdens de meimaand wordt de focus gelegd op schoorstenen die op een wel heel bijzondere in de kijker zullen worden gezet. “Op 9 mei mogen de schoorstenen met muziek bejubeld worden en daarvan willen we dan een montage maken, als een soort reclame voor de bouwwerken”, legt Adriaan Linters, voorzitter van de VVIA, uit.

Schoorstenen hebben in het industrieel verleden van West-Vlaanderen een cruciale rol gespeeld. “We willen niet zozeer de schoonheid van een metershoog bouwwerk  bezingen maar veeleer het belang ervan in de verf zetten”, aldus Linters in Het Nieuwsblad. “Mooi vind ik ze helemaal niet, dat kun je niet echt zeggen van industrieel erfgoed. Wel hun symboliek is belangrijk. Ze zijn een teken dat hier gewerkt werd en dat met die noeste arbeid een maatschappij werd opgebouwd.”

Een symboliek die volgens Adriaan te weinig wordt omarmd en beschermd. “Kortrijk telt nog 8 schoorstenen, Zuid-West-Vlaanderen – met de kleintjes van vlasroterijen inclusief – nog een honderdtal”, weet Adriaan Linters. “Dat terwijl er vroeger een tienvoud waren. Industrieel erfgoed wordt nog te vaak gezien als ‘marginaal’ erfgoed, men ziet er het belang niet van in. Alles wat mooi of traditioneel is, slaat aan. Kastelen, kloosters of kerken. Maar een stoommachine? Neen, degenen die handenarbeid leverden worden al te vaak vergeten. Maar de pastoor die zijn meid al het werk liet doen of de kasteelheer die profiteerde van de anderen worden aanbeden.”

De serenades aan de schoorstenen moeten nu een lans breken voor de schoorstenen en ander industrieel erfgoed. Zeker in dit jaar voor Cultureel Erfgoed.