Dekeyzer Johan _2_bijgesneden

Johan Dekeyzer (Dekeyzer-Ossaer) wil consumentenvertrouwen in vlees herstellen

MENEN – Op donderdag 19 april organiseert Exponential Academy in samenwerking met Unizo en Stad Menen een infosessie rond blockchain. Eén van de sprekers is ondernemer Johan Dekeyzer. Exponential Academy, een initiatief van POM West-Vlaanderen, TUA West en Antwerp Management School, inspireert en ondersteunt bedrijven bij het ondernemen in snel veranderende tijden.

Johan Dekeyzer is de gedelegeerd bestuurder van het vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer in Koekelare. Zijn bedrijf werd eerder dit jaar bekroond met de award Factory of the Future. Na de uitbouw van een succesvol eigen e-commerce platform legt Dekeyzer zich nu toe op blockchain. Via deze technologie wil hij het consumentenvertrouwen in vlees herstellen.
Met zijn Frozen Farm concept evolueert Dekeyzer-Ossaer naar een kortere keten en minder verspilling. “Wist je dat 20 tot 30% van het vlees in onze winkelrekken door einde houdbaarheid rechtstreeks in de vuilbak belandt?”, aldus Dekeyzer. “En dan hebben we het nog niet over de verspilling bij de consument thuis.” Dekeyzer verkoopt nu los ingevroren vlees in kleine porties, om verspilling tegen te gaan. Het verse vlees wordt binnen de minuut tot in de kern ingevroren om de smaak ten volle te behouden. “Ik hoop dat onze diepgevroren producten binnenkort in de supermarkt zullen liggen”, zegt de ondernemer. “Een andere optie is om via e-commerce zelf rechtstreeks de consument te bereiken.”

Terug een gezicht kleven op vlees

Met blockchain worden de data van alle schakels in die kortere keten onuitwisbaar digitaal vastgelegd en dit zal de snelheid van traceren enorm verhogen. “Ik wil terug een gezicht kleven op vlees”, aldus Dekeyzer. “Via een QR-code op de verpakking zal de consument ogenblikkelijk de naam van de boer(en), de betrokken transporteurs, het slachthuis, enzovoort kunnen zien.”
Naast de getuigenis van Johan Dekeyzer op donderdag 19 april vertelt ook Stefan Gevaert, technical director van Pionira, over de toepassing van blockchain in de logistieke sector. Kurt Callewaert van Howest en Maka Delameillieure van Exponential Academy schetsen het algemene kader wat blockchain precies is en voor welke toepassingen en sectoren de technologie bruikbaar is. Pionier Roel Verhaert, voormalig secretaris van Stad Antwerpen, vertelt dan weer hoe blockchain de werking van de overheid ingrijpend kan veranderen.
Info: inschrijven voor deze gratis sessie kan via https://www.exponentialacademy.be/blockchain