luchthaven kortrijk

Nieuwe beheerstructuur voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem formeel geactiveerd

Kortrijk – Wevelgem – De West-Vlaamse Intercommunale Wevelgem-Bissegem (W.I.V.W.B.), een samenwerkingsverband tussen 13 lokale partners, dat tot voor kort instond voor het beheer en de uitbating van de luchthaven, is officieel overgenomen. Meteen werd een nieuwe vennootschap geactiveerd, zijnde de NV Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (NV ILKW), die alle rechten en plichten van de oude structuur overneemt via een zogenaamde overdracht van algemeenheid.

De POM West-Vlaanderen staat in voor 57% van de aandelen in de nieuwe structuur, het Vlaams Gewest 33% en Intercommunale Leiedal 10%. Via het Vlaams Gewest is meteen de verankering van Kortrijk-Wevelgem als volwaardige Vlaamse regionale luchthaven, net zoals Antwerpen en Oostende-Brugge, verzekerd. De nieuwe structuur is een stuk eenvoudiger en zou bijgevolg ook een stuk slagkrachtiger moeten zijn en dus beter aangepast aan de toekomstige uitdagingen.

Deze hervorming was noodzakelijk om binnen afzienbare tijd over te kunnen gaan naar een volledige privatisering van de exploitatie van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. De nieuwe vennootschap heeft als belangrijkste doelstelling deze overgang richting privatisering mogelijk maken.

Door de nieuwe aandeelhouders werden bijkomende investeringsmiddelen gemobiliseerd van om en bij de 10 miljoen euro. Ongeveer 7,5 miljoen euro hiervan zal in de komende 2 jaar worden gespendeerd aan een noodzakelijke modernisering van de luchthaveninfrastructuur, zoals de aanleg van een nieuwe taxibaan en de integratie van een luchthaven gebonden (industrie)zone.

Bijkomend zal ook sterk worden ingezet op een professionalisering van het management van de luchthaven alsook een rebranding van de luchthaven als premium product op het vlak van zakenluchtvaart. Op voordracht van de POM West-Vlaanderen werd hiertoe onder meer een nieuwe afgevaardigde van het dagelijks bestuur aangesteld, namelijk dhr. Dirk Van Belleghem.