OOSTENDE – Maandag verlieten twee reusachtige betonnen funderingen de Haven van Oostende richting Kriegers Flak, een windpark in de Baltische Zee. Ze werden aangebracht en vervoerd op de Baobarge, een ponton dat 7 maanden aan de REBO-terminal lag. De terminal zal onmiddellijk terug ingenomen worden voor het volgende offshore wind project: Rentel.
Sinds 2016 is de Oostendse REBO-terminal permanent bezet. Nadat de laatste windturbineonderdelen van Nobelwind uit de haven vertrokken waren, had hoofdcontractor Jan De Nul al het volgend project binnen en huurde quasi aansluitend de terminal verder af. In mei 2017 begon de bouw van twee grote funderingen (respectievelijk 10.000 ton en 8.000 ton) voor Kriegers Flak, een Deens windpark in de Baltische zee. Vandaag vertrokken de gigantische onderdelen naar zee om er geïnstalleerd te worden.
Aansluitend neemt Siemens nu het terrein in voor de installatie van de 42 windturbines die op het Rentel windpark komen op 40 kilometer vóór onze Belgische kust. Er worden torenelementen en gondels aangeleverd. De roro (roll on roll off) infrastructuur werd daartoe verzwaard tot 600 ton, een investering van 1 miljoen euro. Het tweede Belgische windpark dat in de pijplijn zit is Norther. Het volledig project wordt gecoördineerd vanuit Oostende.
Honderden jobs
De constructie van die windparken is spectaculair. Wat minder goed zichtbaar is, is de continuïteit die de uitrol van deze projecten met zich meebrengt. Voor Siemens, Norther en MHI Vestas wordt zwaar geïnvesteerd in nieuwe opslagruimtes, een kantoorgebouw en pontons voor de onderhoudsboten. Naast de lokale en vaste tewerkstelling in de offshore wind, die reeds meer dan 400 bedraagt, is er nog een enorm aantal projectmatige tewerkstelling die moeilijk meetbaar is. Voor de bouw van de Kriegers Flak funderingen waren continue 50 à 100 mensen actief op de site. Volledige projecten zoals Nobelwind of Rentel brengen telkens een 150 à 200 extra werkkrachten naar Haven Oostende. De continuïteit op de REBO-terminal bewijst dat Haven Oostende internationaal op de kaart staat in de offshore wind wereld. Deze trend zal zich doorzetten in de volgende jaren. Wetende dat er telkens een lange termijn onderhoudsfase volgt, moet de permanente tewerkstelling in principe verder stijgen.