Dat West-Vlaanderen een culinair hoogstaande provincie is, wordt nog eens aangetoond in de recentste uitgave van Gault & Millau, dat elk jaar een overzicht biedt van de beste Belgische restaurants. Hertog Jan blijft absolute top met een score van 19 op 20.
Gault & Millau stuurt een jaar lang zijn inspecteurs uit, die de scores optekenen op basis van hun bevindingen. Niet alleen het eten maar ook andere criteria zoals de ontvangst of het kader, worden beoordeeld. Hertog Jan uit Zedelgem haalt als enige een score van 19 op 20, van nabij gevolgd door De Jonkman (Brugge) en het Knokse Bartholomeus met elk 18 op 20. Zet’Joe, de nieuwe eettempel van Geert Van Hecke, is de beste nieuwkomer in de provincie met 17 op 20.
Van Hecke (vroeger De Karmeliet) hijst zich met die score meteen op hetzelfde niveau van Table d’Amis (Kortrijk), Boury uit Roeselare en Cuines 33 uit Knokke. Zet’joe is een “down to earth” eettempel maar met minder personeel achter de schermen en voor de schermen maar met een eerlijke keuken voor elkeen. Pieter Van Doveren, culinair topjournalist en kenner bij het blad Trends, omschreef de nieuwe zaak als warm en intiem, chic maar zonder stijfheid en met op het menu vooral afgestofte culinaire evergreens. De naam van het restaurant (Zet’joe”) is uiteraard een knipoog en een verwijzing naar een veelgebruikte begroeting in het sappigste Brugse dialect.
Vallen ook in de prijzen: Bruut (Brugge) als gastro-bistro van het jaar, Boo Raan (Knokke) als beste Aziatische chef, Edison (Koksijde) met de beste bierkaart en Terminus (Watou) met de beste wijnkaart.