Vincent Tan, de Maleisische multimiljonair en eigenaar van KV Kortrijk, heeft zich zondag geëngageerd om 50 miljoen euro te investeren in een nieuw stadion voor KV Kortrijk op Evolis. Capaciteit: 15.000 zitjes en uitbreidbaar tot 20.000. Tan ontvouwde zijn plan in aanwezigheid van het Kortrijkse stadsbestuur en de verantwoordelijken van Leiedal. Tegen de zomer van 2018 moet blijken of het ambitieuze plan levensvatbaar is. De stad Kortrijk zegt bij monde van burgemeester Vincent Vanquickenborne dat ze enkel wil faciliteren, maar niet wil helpen financieren.
Volgens Jozef Allijns, voorzitter van KV Kortrijk, staat het hele project weliswaar in de startblokken maar moeten er nu nog 400 meter met zware horden worden gelopen. Niet meer en ook niet minder. Erg realistische taal dus, al beseft Allijns goed dat er qua infrastructuur iets moet gebeuren. Vincent Tan was duidelijk waar hij stelde dat hij bereid was om 50 miljoen euro te investeren in een nieuw stadion, zij het onder voorwaarden. Hij zei te rekenen op de stad Kortrijk om dit plan te helpen realiseren. De gehaaide zakenman gaf toe dat deze investering vermoedelijk niet rendabel en zelfs verlieslatend zou zijn. De Kortrijkse burgemeester had het in dit verband over hopelijk een break-even.
Vincent Tan zei dat hij in de voorbije twee jaar een grote sympathie heeft opgebouwd voor KV Kortrijk (ook al is hij als eigenaar amper te zien als er gespeeld wordt). De Maleisische zakenman verklaart zich bereid te investeren als ook de stad hem steunt. Volgens Vincent Vanquickenborne zal de stad het project enkel helpen faciliteren, door contacten te leggen met de Vlaamse overheid en met de lokale businesscommunity. “KV Kortrijk is immers een uithangbord met meerwaarde voor de stad,”, aldus de burgemeester. “Via Leiedal kan er ook hoogstens gedacht worden aan een voordelige financiële constructie voor het verwerven van de grond.”
Vanaf vandaag loopt er een feasability studie die moet uitmaken of het project levensvatbaar is. Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en architectenbureaus worden opgeroepen om zich te melden via Leiedal. In de ogen van het Kortrijkse stadsbestuur moet een nieuw voetbalstadion -als het er ooit komt -ook plaats bieden aan kantoren of aan activiteiten met een meerwaarde, zoals bijvoorbeeld een hotel. “Maar een shoppingcenter integreren is uit den boze”, aldus nog Vanquickenborne. Aan de Vlaamse overheid wordt gevraagd om een mobiliteitsstudie te helpen uitdokteren. Over wie het stadion ooit zou kunnen bouwen -de naam Ghelamco werd gesuggereerd- deed iedereen er het zwijgen toe.