frisa gebouw

Afscheid van Norbert Leenknecht (Frisa)

De redactie van Made in West-Vlaanderen verneemt het overlijden van Norbert Leenknecht. Hij was destijds de sterke man achter de opkomst van zijn ijsroombedrijf Frisa in Kuurne. Hij stond ook bekend als gentlemen par excellence, die naast zijn sterke band met zijn eigen medewerkers ook veel deed voor de gemeenschap, onder meer via sportsponsoring in het wielrennen en in het basketbal. De bijzonder aimabele Leenknecht was kortom alom gerespecteerd.
Zijn levenswerk was ongetwijfeld Frisa. De bijzonder snelle profitable growth van het bedrijf, lokte in de jaren negentig investeerders aan. Frisa was toen op zijn toppunt en goed voor een omzet van ruim 1 miljard Belgische frank (25 miljoen euro). De Kuurnse ijsjes vonden hun weg naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en zelfs Rusland. In 1995 werd de zaak verkocht aan de Maastrichtse zakenman Marcel Moermans die naam had gemaakt met voedingsbedrijf Mora (snacks voor frituurzaken) waarvan hij de meerderheid van de aandelen had verkocht aan Unilever.
Leenknecht hield zelf een kater over aan de verkoop van Frisa. Hij was niet alleen zijn ‘geesteskind’ kwijt maar incasseerde ook veel minder dan waar hij strikt genomen recht op had omdat de koper het zo hard speelde. In een interview met Trends (2003) zei hij dat hij 1,2 miljoen euro aan zijn neus had zien voorbijgaan. In 2011 ging Frisa, dat toen vloog onder de vleugels van Belgian Icecream Group (waartoe ook IJsboerke behoorde), op de fles en trokken de laatste dertig werknemers de deur definitief achter zich dicht. Na zijn vertrek bij Frisa, midden de jaren negentig, bleef Leenknecht ondernemer en stampte hij een spuitgieterij (Alcaplast) uit de grond. Veertien jaar terug stapte hij uit Alcaplast en verkocht zijn aandelen.