Sinds HR-specialist Robert Half in 2007 een eerste divisie in West-Vlaanderen opende, is er heel wat veranderd. De groep telt nu vier divisies in Roeselare. Niet alleen het kantoor kende een sterke groei, ook de West-Vlaamse arbeidsmarkt is de afgelopen tien jaar sterk geëvolueerd, zo zeggen de experts van Robert Half. Op het vlak van HR zou er sprake zijn van een enorme inhaalbeweging. Waar de rol van de HR-afdeling destijds de basisactiviteiten betrof, maken nu ook talent management en employer branding deel uit van het takenpakket van HR-managers. Ook naar salarispakketten wordt tegenwoordig veel strategischer gekeken dan vroeger. Volgens Veronique Elskens, associate kaderlid van Robert Half West-Vlaanderen, is er de voorbije tien jaar sprake van enkele fundamentele tendensen.
De eerste evolutie betreft de rol van de HR-manager die veel meer een strateeg is geworden. “Toen we in Roeselare van start gingen, was een HR-manager vooral bezig met pay roll en benefits en compensaties”, aldus Elksens. “HR is ondertussen zoveel meer. De focus verschoof geleidelijk aan van administratieve bezigheden naar een breder perspectief. HR heeft nu veel meer de taak om het menselijk kapitaal binnen de onderneming volledig tot ontplooiing te laten komen. Dat wordt steeds belangrijker om als bedrijf competitief te blijven. Anno 2017 verwacht het management van HR dan ook dat ze deze strategische rol opnemen.”
De tweede tendens heeft betrekking op het zogenaamde retentiebeleid. Concreet stelt zich de vraag hoe talent in de provincie kan worden gehouden. “HR-managers zijn echte talent managers geworden”, aldus Veronique Elskens. “Het gaat niet enkel om opsporen en binnenhalen van talent. Je moet hen ook kunnen binden aan jouw bedrijf en een plan kunnen voorstellen waarin ze zich ten volle kunnen ontwikkelen. Voor West-Vlaamse starters zijn steden als Gent en Brussel belangrijke aantrekkingspolen, dus is het extra nodig voor West-Vlaamse bedrijven om zichzelf te promoten en op de kaart te zetten. Niet alleen bedrijven zetten zichzelf nu meer en beter in de kijker. Ook als regio doen we ons uiterste best om ons als een aantrekkelijke arbeidsmarkt te profileren. Onder andere VOKA speelt daar een goede rol in. Initiatieven zoals het magazine ‘Kere ekje were of ‘Bluf plak’n in West-Vloandern’, of ook nog Tour de Wallonie, ondersteunen bedrijven om talent aan te trekken en ook hier te houden. We moeten fier zijn op de vele mooie ondernemingen die onze provincie rijk is. Toen ik tien jaar geleden zelf Brussel achter me liet en terugkeerde naar mijn West-Vlaamse roots, keken er enkele mensen verbaasd op, dat zou nu niet meer het geval zijn. Wij staan op het niveau waar we moeten zijn. De massale braindrain van West-Vlaams talent is stilgevallen en maar goed ook. Het gaat enkel maar de goede richting uit.”
Derde evolutie: een duidelijke stap naar meer professionalisme. Veronique Elskens: “West-Vlaamse bedrijven hebben ook op vlak van loonpakketten stappen voorwaarts gezet. Extra legale voordelen zoals een onkostenvergoeding, bedrijfswagen of hospitalisatieverzekering, maar eveneens niet-financiële voordelen zoals opleidingstrajecten en flexibele werkuren,werden in onze regio gemeengoed. Tot slot ziet Elksens ook een stijgende vraag naar interim-management. “Werk- en ondernemersspirit is de West-Vlaming nooit vreemd geweest”, aldus Elskens. “West-Vlaamse bedrijven zijn zich dan ook volop aan het voorbereiden op de toekomst. Om dat te ondersteunen is het inschakelen van een interim-manager een bewuste strategische beslissing geworden. Interim-management kende de afgelopen jaren een opmars in diverse afdelingen van de onderneming: IT-afdelingen, executive management, finance, legal, human resources, supply chain en procurement of sales en marketing. Bovendien zijn interim-managers niet langer de ‘crisismanagers’ van weleer maar worden ze veelzijdig ingezet. Onder andere voor projectmanagement, het begeleiden van bedrijfstransformaties en het verbeteren van de bedrijfscontinuïteit.”