“Ik wil geen paniek zaaien, maar te veel bedrijven zijn zich op vandaag nog altijd niet bewust over de gevaren van hacking of cybercriminaliteit.” Dat zegt de West-Vlaming en expert Richard Hanze die in het Brusselse (Waterloo) een eigen gespecialiseerd kantoor uitbaat onder de vlag Cyber Security Management. De voorbije dagen gaf de Oostendenaar op de netwerkorganisatie “Top West-Vlamingen” een uitvoerig exposé voor 140 West-Vlaamse ondernemers en decision makers.
Richard Hanze verwees onder meer naar de cyberaanvallen op Dexia en op Proximus als voorbeelden. “75 procent van de bedrijven heeft geen strategie als het over cybercriminaliteit gaat”, aldus Hanze. “Ze beseffen dan ook niet genoeg welke grote risico’s ze lopen. De helft van de bedrijven denkt: so what, de schade zal wel meevallen. Veel gif loopt binnen via mails. Voor een IT-er is het een fluitje van een cent om uw mails te hacken en mee te lezen. Bedrijven, groot of klein, kunnen zich daar maar beter tegen wapenen. Ook de bescherming van data is een cruciaal gegeven.”
Preventie is dus een bittere noodzaak. Maar wat als er effectief een cyberaanval heeft plaats gevonden? Volgens de Kortrijkse ondernemer Erlend Malfait van het gelijknamige verzekeringskantoor kan men zich ook voluit verzekeren tegen dergelijk risico. Malfait Verzekeringen biedt aangepaste polissen aan die de financiële of de imago schade volledig indekken of afdekken. Het Kortrijkse kantoor werkt in dit verband samen met het Amerikaanse AIG.
info: www.cybersecuritymanagement.com