Buzze Kortrijk

“Buzze van Kortrijk” werd honderd jaar terug boven de doopvont gehouden

De stad Kortrijk viert volgende week “honderd jaar Buzze”. Buzze is het Kortrijkse dialectwoord voor beurs. De maandagbeurs was decennia lang een begrip in het Kortrijkse. Al wie “commerce” deed gaf elkaar wekelijks afspraak in het Kortrijkse stadscentrum en deed zaken tussen pot en pint. Het gebruik is na de jaren zeventig in verval geraakt, alhoewel. Zeven handelaars, uitsluitend actief in de sector van de granen, doet nog effectief handel via dit oude gebruik. Een harde kern van handelaars en sympathisanten wil zelfs het initiatief nemen om de beurs nieuw leven in te blazen. Op de feestelijke bijeenkomst van volgende week komen alvast heel wat middenstanders en ondernemers af.

De Buzze van Kortrijk ontstond begin twintigste eeuw als een ontmoetingsplaats voor graanhandelaars. Maar de actieradius werd vlug verbreed. Ook andere commercanten kwamen gretig op het gebeuren af. De wekelijkse maandagbeurs werd al vlug een populaire ontmoetingsplaats voor andere handelaars, niet in het minst uit de vlassector of uit de voedingssector. Landbouwers uit de regio zagen er bijvoorbeeld een perfecte gelegenheid in om hun producten aan de man te brengen. Op de de lange duur kwam zowat iedereen aandraven. De Buzze groeide uit tot dé place to be, zowel zakelijk als sociaal. Op maandag zag de markt van Kortrijk, en de aanpalende pleinen, soms zwart van het volk. Toen werd er nog aan handel gedaan op basis van een gegeven woord en mits vaak contante betaling en dito levering.

De maandagbeurs was niet alleen belangrijk voor de Kortrijkse horeca. Ook andere handelszaken, zeg maar de middenstand, pikten een graantje mee dankzij de aanwezigheid van al dat volk in Kortrijk. De dames die de heren vergezelden, gingen bijvoorbeeld winkelen. Of: terwijl manlief het geld verdiende, gingen de echtgenotes een deel van de opbrengst al meteen weer uitgeven, ook al bestond de Visa-kaart toen nog niet. De Buzze van Kortrijk mag dan al verdwenen zijn, bepaalde gebruiken overleven kennelijk moeiteloos de tijd.

foto: archief De Gazette van Oud Cortryck