Food Surplus Entrepreneurs Network reikte in Leuven voor de eerste keer de food waste awards uit. De organisatie overkoepelt innoverende initiatieven rond het terugdringen van voedselverlies. Met de prijzen wil Food Surplus Entrepreneurs Network enkele inspirerende initiatieven in de kijker zetten. De organisatoren willen voedselverlies verminderen door bedrijven, overheden en burgers te inspireren en te ondersteunen. Voedselverlies is een zwaar maatschappelijk probleem in elke fase van de voedselketen. Een derde van de totale productie gaat verloren.
In de categorie bedrijven werden REO Veiling, Trotec (uit Veurne) en AZ Nikolaas genomineerd. De prijs ging naar de REO Veiling uit Roeselare, de coöperatieve telersvereniging die groente- en fruitsoorten van zo’n 1.100 telers verhandelt voor de versmarkt. Volgens Rik Decadt, directeur productie van de REO Veiling, is de award een terechte beloning. “Onze veiling draagt duurzaam ondernemen hoog in het vaandel en één aspect daarvan is voedselverspilling”, aldus Decadt. “Groenten die qua vorm of uitzicht niet voldoen om in het winkelschap te liggen, proberen we samen met onze telers zoveel mogelijk aan versnijderijen en de verwerkende industrie te leveren. Onze producten krijgen zo een andere volwaardige bestemming naar de consument. Op die manier is hoegenaamd geen sprake van verspilling, verlies of overschot.”
De REO Veiling verkoopt jaarlijks zo’n 250.000 ton dagverse seizoensgroenten en –fruit van eigen bodem. Deze kwaliteitsgroenten worden niet alleen in België vermarkt maar vinden ook hun weg richting Azië, Amerika en Canada. “Op dit moment is er in gans Europa een overwegend tekort aan verse groenten, maar regelmatig krijgen we ook te maken met overschotten van verse groenten. Deze overschotten gaan in de eerste plaats naar de voedselbanken in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen. Zo kwam vorig jaar 500.000 kg verse groenten en fruit, ofwel een gemiddelde van 1 oplegger per week, bij kansarme mensen terecht. Met 32 verschillende soorten groenten en fruit zorgen we ervoor dat kansarmen toch gezonde en gevarieerde maaltijden kunnen klaarmaken”, vertelt Rik Decadt.
De vakjury loofde de REO Veiling niet alleen voor het doneren van groenten en fruit aan sociale organisaties, maar was ook onder de indruk van de kwantiteit van het maatschappelijke engagement. In periodes met een te groot aanbod op de REO Veiling worden groenten op overschot ook hergebruikt om dieren te voederen. De REO Veiling is trouwens de enige Vlaamse groenteveiling die gecertificeerd is om haar producten te recupereren als dierenvoeding. Niet alleen melkkoeien uit de eigen streek, maar ook de dieren in Bellewaerde worden gevoederd met REO producten. Het is een concrete toepassing van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Nog dit: bij de lokale overheden kreeg Gent een award voor zijn campagne Restorestje. Die lanceerde de stad om restaurants te overtuigen voedseloverschotten mee te geven met de klant.