noordzee-2

Maritieme industrie wil meer activiteit en groei op de Noordzee

noordzee-2Zowel de industrie als de overheid willen meer economische groei op Noordzee. Dat hebben alle partijen formeel verklaard. De maritieme industrie is verenigd in de Flanders Maritime Cluster. Ook de academische wereld sluit zich bij de ambities aan. Alle partijen hebben recent een memorandum van overeenkomst ondertekend in Oostende in het kader van de conferentie North Sea Open Science. Het is de eerste keer dat de partners op die schaal een engagement aangaan rond economische en ecologische ontwikkelingen op de Noordzee, de zogenaamde Blue Growth.

Op vandaag werken de drie partners al goed samen en worden ervaringen en expertise uitgewisseld. Het memorandum moet er nu voor zorgen dat dat ook leidt tot concrete resultaten. Het is de bedoeling op economisch vlak het maximum uit het potentieel van de Noordzee te halen, zonder daarbij de ecologische aspecten uit het oog te verliezen. “De Noordzee is niet onuitputtelijk, dus moeten we slim omgaan met de ruimte”, aldus staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). “We moeten actief gaan samenwerken en onze doelstellingen realiseren.” Een voorbeeld daarvan zijn testinstallaties op zee, want er is een groeiende vraag vanuit de academische en industriële wereld om meetinstrumenten en materialen in echte zeecondities te testen. Dat moet ook kmo’s ten goede komen, die vaak niet de mogelijkheden hebben om op grote schaal innovaties te testen.

Vlaanderen kondigde onlangs de bouw van een sleeptank en een golfbassin aan in Oostende, een investering van 30 miljoen euro, maar de installaties moeten ook offshore getest kunnen worden. In het Marien Ruimtelijk Plan is er nu al de mogelijkheid voorzien om testinstallaties uit te proberen op zee. De Backer is op dit moment bezig met een evaluatie van dat plan. Philippe de Backer toont zich een enthousiast ambassadeur. “Dit samenwerkingsakkoord is het startschot voor een betere samenwerking tussen de overheid, de industrie en de wetenschappelijke partners,” aldus de staatssecretaris. “Samen zoeken we duurzame oplossingen voor industriële toepassingen, die het mariene milieu niet belasten maar ten goede komen. We kunnen niet allemaal op ons eiland naar oplossingen zoeken, een proactieve samenwerking kan ik dus alleen maar toejuichen.” De zogenaamd “‘blauwe” economie is belangrijk is voor de Belgische economie, met maar liefst 40.000 jobs. (KC)