Het Huis van de Voeding heropenden zijn deuren na een grondige facelift die meer dan een jaar in beslag nam. De POM West-Vlaanderen reken top een totaal nieuw elan voor de West-Vlaamse voedingssector. De focus van de verbouwing is de uitbouw en verankering van het industriegericht onderdeel van de provinciale werking. Het is de bedoeling om onverkort de West-Vlaamse voedingscluster en haar kmo’s verder te versterken, aldus de POM. In 2011 kocht de Provincie de oude bottelarij van brouwerij Rodenbach in Roeselare en bouwde het pand uit tot het Ondernemerscentrum Roeselare. Met de ondernemerscentra willen POM West-Vlaanderen en Ondernemerscentra West-Vlaanderen startende ondernemers aanmoedigen om hun zaak op te starten in het stedelijk weefsel van de centrumsteden. Ondertussen huisvest ’t Werkpand Roeselare, de startersinfrastructuur van het ondernemerscentrum, 31 werkplekken voor startende ondernemers.
De ondernemerscentra in West-Vlaanderen spelen in op de economische speerpunten van de regio. Voor Roeselare en Midden-West-Vlaanderen is de voedingsindustrie een evidente keuze. Het Huis van de Voeding fungeert dan ook als uitvalsbasis voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding. “Met deze Fabriek zet de POM in op een bundeling van krachten om de voedingsindustrie toekomstgericht te versterken”, vertelt Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie. “Omgaan met nieuwe regelgeving over bijvoorbeeld waterkwaliteit, nieuwe business puren uit nieuwe trends zoals algen of insecten, en inspelen op de recentste innovatieve technologieën zijn maar een paar uitdagingen die de Fabriek voor de Toekomst wil aangaan.”
Een knelpunt, tegelijkertijd de grootste waarde van de voedingssector, is de tewerkstelling. Het voormalige doe- en belevingscentrum Miummm werd geïntegreerd met het opleidingsatelier dat VDAB samen met Syntra West en IPV uitbouwde tot een volwaardig Joblabo. “Jongeren kunnen er kennismaken met de diversiteit van jobs die de voedingssector biedt én vraagt,” aldus de Bethune. “Er kunnen ook heel specifieke, praktische opleidingen gevolgd worden die naadloos aansluiten op tewerkstelling in een lokaal voedingsbedrijf. De pijler innovatie is een belangrijke steunpilaar van het Huis van de Voeding. Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten in de voedingsindustrie zijn onontbeerlijk voor de verdere groei van de sector”, weet Jean de Bethune.
Het Huis van de Voeding biedt een brede waaier aan ondersteunende diensten. Voor elk wat wils. Laagdrempelige Expertise- en Dienstverleningscentrum, kortweg LED Voeding, staat starters en kmo’s met raad en vooral daad bij. Hogeschool VIVES, met het studiegebied biotechniek op een boogscheut van het Huis van de Voeding, hielp mee om het Foodlab uit de grond te stampen. Startende ondernemers, kmo’s en studenten kunnen onder begeleiding experimenteren en de ontwikkeling van nieuwe producten op punt stellen. In het Foodlab is ook een professionele keuken geïntegreerd waar kookworkshops en productdemonstraties georganiseerd kunnen worden. Ook Flanders’ Food, het kenniscentrum van de Vlaamse voedingsindustrie, opende ter plaatse een antenne om dichter bij de West-Vlaamse bedrijven te opereren. Onder auspiciën van TUA West is daarenboven de expertise van zowel UGent als KU Leuven, in de persoon van een innovatiemanager, aanwezig in het Huis van de Voeding. (KC)