eu

Maakt uw bedrijf kans op Europees geld?

Wat hebben een Brusselse professor die onderzoekt hoe robots mensen kunnen assisteren, een Gents bouwbedrijf dat inzet op energiezuinig (ver)bouwen en een Kortrijkse KMO die werkt rond duurzaam kennismanagement gemeen? Hun activiteiten, net als die van een 200-tal andere Vlaamse organisaties, werden de jongste twee jaar deels gesteund met EU-geld. Ook voor uw bedrijf zou dit een verschil kunnen maken.

Met het Horizon 2020 steunprogramma wil Europa innovatie stimuleren om de maatschappelijke uitdagingen (voedsel, gezondheid, energie, transport, klimaat, veranderende wereld en veiligheid) succesvol te kunnen aanpakken. Dit is niet mogelijk met de kennis en technologie van vandaag, dus wordt er ook ingezet op wetenschappelijke excellentie en industrieel leiderschap (o.a. voor (nano)materialen, productiemethodes, biotechnologie en ICT).

De belangrijkste kenmerken van Horizon 2020 zijn: oproepen gebaseerd op een afgelijnde uitdaging (qua scope én qua gewenste impact), een competitieve evaluatie (enkel de beste projecten worden gesteund, slaagkans van 10 à 15%) en de vereiste van een Europese dimensie van de uitdagingen en voor de consortia (minimaal 3 partners uit 3 landen).

Het steunprogramma staat open voor alle rechtsvormen: onderzoeksgroepen, bedrijven (multinationaal of lokaal, groot bedrijf of KMO) en zelfs privépersonen. Zolang de ingebrachte expertise nuttig en nodig is om het projectdoel te bereiken, kan het. De evaluatie gebeurt door onafhankelijke experten op 3 assen: excellentie (van het projectdoel), kwaliteit (van de projectorganisatie) en potentiële impact (van de resultaten).

Voor innovatieve KMO’s bestaat er, naast de gewone oproepen, ook een KMOsteuninstrument (met 4 calls per jaar) om lokaal succesvolle bedrijven te helpen de stap te nemen naar een Europese dimensie. Ook startups kunnen hier terecht, omdat naast het track-record ook het potentieel van de innovatie wordt geëvalueerd.

Met deze zoekfunctie kunt u checken of er oproepen zijn binnen uw domein. Vindt u iets? Contacteer dan Vlaio (ncp@vlaio.be) dat het potentieel samen met u bekijkt.

Naast Horizon 2020 bestaan er nog verschillende bi- en multinationale samenwerkingsverbanden (zoals Eureka, Eurostars, ITEA, PENTA, …). Meer info over deze, vaak thematisch georganiseerde, steunmogelijkheden vindt u op www.europrogs.be.

Lees ook

  • BV
    10/01/2025
    Safe And Secure Skies
    Ukkel
  • VZW
    10/01/2025
    Vivaris
    Gent
  • VZW
    10/01/2025
    Eizer Nisien
    Antwerpen