Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt 205.611 euro uit als steun voor West-Vlaamse bedrijven of instellingen die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Dat maakt de minister bekend via een persbericht. Met die steun in de rug kunnen bedrijven mobiliteitsoplossingen op maat uitwerken en werknemers stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, het openbaar vervoer, carpooling, randparkings, enzovoort. “We gaan pendelaars verleiden”, zegt Weyts. “We investeren in harde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot een van de alternatieven voor de auto”.
Het zogenaamde Pendelfonds ondersteunt bedrijven en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet deze legislatuur 11 miljoen euro extra voor het fonds, en dus voor gerichte mobiliteitsingrepen op maat van bedrijven. “Ik investeer volop in alternatieven voor de auto”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen stimuleren om ook in het woon-werkverkeer meer te kiezen voor de fiets of de bus”.
Vier West-Vlaamse bedrijven krijgen nu, na de negende oproep van het Pendelfonds, in totaal 205.611 euro financiële steun. Met dat geld investeren de bedrijven in een fietsaanbod, een verbeterde ontsluiting van het bedrijventerrein of ingrepen die de drempel verlagen voor bijvoorbeeld autodelen. De vier bedrijven zij Imog (Harelbeke), de sociale vzw De Patio uit Brugge, Vanden Broele Production eveneens uit Brugge en de sociale instelling De Lovie uit Poperinge. IMOG uit Harelbeke betaalt treinabonnementen tot 90 procent terug en koopt bovendien twintig elektrische fietsen aan. De Lovie uit Poperinge sensibiliseert haar medewerkers via een informatieblad, folders en acties op het terrein, zoals bijvoorbeeld een ontbijtsessie. “Elk bedrijf kiest een eigen aanpak, maar iedereen heeft hetzelfde doel: het woon-werkverkeer duurzamer maken”, zegt Weyts. “De tijd van Koning Auto is voorbij. Door alternatieven slim te combineren, bereik je in veel gevallen nu al vlotter en veiliger je werk”. Imog krijgt 102.050 euro aan steun, De Patio 19.050 euro, Vanden Broele 710 euro en De Lovie 83.801 euro. (KC)