De Brexit zorgt voor een schokgolf aan reacties, zowel in politieke als in financiële en economische kringen. Wij zetten enkele standpunten van vooraanstaande West-Vlamingen op een rij. Een politicus, een bankier, een havenbaas en een ondernemer.
Minister-president Geert Bourgeois: “Voor alle duidelijkheid: op korte termijn verandert er niets. Vlaamse bedrijven zullen blijven exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Handel valt niet van vandaag op morgen stil. Nadat de Britse regering de artikel 50-procedure (over de uitstap) opstart, zal het nog twee jaar duren vooraleer een Brexit definitief is. Maar om tegemoet te komen aan vragen en bekommernissen van bedrijven, start Flanders Investment & Trade (FIT) met een Meldpunt Brexit. Ondernemingen kunnen dit e-loket aanschrijven via het e-mailadres brexit@fitagency.be.”
Wim Dejonghe (voorzitter van het Londense advocatenkantoor Allen & Overy) in De Tijd: “Voorlopig verandert er niets. In theorie kan het Verenigd Koninkrijk beslissen dat de EU-wetgeving niet langer van toepassing is, maar dat zal niet gebeuren. In afwachting is de onzekerheid wel slecht voor het economisch klimaat en zal het de investeringsbeslissingen van banken en bedrijven beïnvloeden.”
Joachim Coens (haven van Zeebrugge): “Ik ga ervan uit dat de Britten de vrijhandelsprincipes zoveel mogelijk zullen handhaven en hun grenzen niet zullen dichtplamuren met strenge douanereglementering of verdragen die handel drijven heel moeilijk maken. Alvast de eerste twee jaar zal er voor onze haven weinig veranderen.”
Kim Notman (transportbedrijf Middlegeate Europe, met vestigingen in Zeebrugge en Hull) op website Trends: “‘Voor de haven van Zeebrugge is de Brexit een slechte zaak. Ik heb meer angst voor Zeebrugge dan voor Hull. Ik geloof dat er meer opslagcapaciteit in Engeland nodig zal zijn en met Hull zitten we goed. We kunnen onze vestiging hier verder uitbouwen. Zeebrugge is goed voor trafiek naar Engeland, Ierland en Scandinavië. We zullen wat meer inspanningen moeten doen voor de Scandinavische markt met misschien nieuwe bestemmingen vanuit Zeebrugge, mocht het VK een paar jaar op de sukkel geraken. Voor de haven van Zeebrugge is dit een zeer slechte zaak. Ik ga mijn vestiging in Zeebrugge niet sluiten, maar misschien is een downsizing wel nodig als er geen goed vrijhandelsakkoord komt.” (KC)