Sedert november van vorig jaar wordt het bier Bourgogne des Flandres dankzij Anthony Martin opnieuw in Brugge gebrouwen. Nu de restauratiewerken aan het historische pand in de Kartuizerinnenstraat, op een steenworp van het belfort, afgerond zijn, is de stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres voortaan elke dinsdag tot en met zondag toegankelijk voor het publiek. De bezoekers kunnen er Edward Martin en Bruggeling Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwers van Bourgogne des Flandres, van dichtbij aan het werk zien. Tijdens de 40 minuten durende rondleiding kan men heel wat interessante weetjes opsteken over het brouwproces en de geschiedenis van dit legendarische Brugse bier. Voor groepen organiseert de brouwerij ook workshops waarin wordt aangeleerd hoe je je eigen Bourgogne des Flandres kan blenden. Met de centrale ligging en zicht op de Brugse binnenstad, is deze brouwerij vermoedelijk de meest romantische brouwerij ter wereld. Tijdens de rondleiding wordt alles uitgelegd in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. De video’s worden ondertiteld in het Italiaans, Spaans, Russisch en Japans voor groepen. In het gebouw zijn ook twee gezellig ingerichte vergaderruimtes waar groepen (vanaf 20 personen) welkom zijn voor een begeleide blending-workshop. Tijdens zo’n sessie legt een bierkenner in detail de verschillende smaakcomponenten van Bourgogne des Flandres uit. Gewapend met die kennis, maar vooral voortgaand op hun eigen smaak, mogen de bezoekers daarna hun eigen versie van Bourgogne des Flandres blenden. Een unicum in de bierwereld en een ervaring om nooit meer te vergeten. In het brouwerijgebouw is ook een gezellig restaurant gehuisvest. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de Brugse reien.
Bourgogne des Flandres is een heel bijzonder bier in het Belgisch bierlandschap. Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Bij Bourgogne des Flandres wordt de “Bourgogne des Flandres Pure”, een bruin bier van hoge gisting dat in de Kartuizerinnenstraat gebrouwen wordt, gemengd met lambiek van Brouwerij Timmermans, die meer dan 12 maanden op houten vaten is gerijpt. Het spontane gistingsbier uit ’s werelds oudste lambiekbrouwerij geeft Bourgogne des Flandres een aangename, friszurige toets. Hoewel Bourgogne des Flandres slechts 5 procent alcohol bevat, is dit edele bier volmondig van smaak en leent het zich heel goed als aperitiefbier. (KC)
Meer info: www.bourgognedesflandres.be