De tewerkstelling in West-Vlaanderen blijft groeien en ook op andere vlakken doet onze provincie het goed. Dat concluderen SD Worx en Voka na een analyse van enkele socio-economische factoren, zoals de jobindex, de werkloosheidsgraad en het aantal vacatures in onze provincie. De “kmo-jobindex” was de laatste jaren niet bepaald een reden tot optimisme. Het dieptepunt van eind 2013 is al een tijdje voorbij, maar in 2014 en 2015 groeide de tewerkstelling maar traag. Het eerste kwartaal van 2016 bracht de omslag met een kwartaalstijging van 1,1 procent voor Vlaanderen en 1,2 procent voor West-Vlaanderen. Dat wil dus zeggen dat kmo’s opnieuw aanwerven.
In het eerste kwartaal van 2016 waren in onze West-Vlaamse kmo’s 2.450 meer medewerkers tewerkgesteld dan in het vierde kwartaal 2015. Dat het vooral de kleinere kmo’s (tot 20 werknemers) zijn die aanwerven is des te opmerkelijker. “Doorgaans zijn ze daarin vrij conservatief-voorzichtig, ook om mensen te ontslaan, zegt Lode Vandenbussche van SD Worx. “Wellicht heeft de maatregel die serieuze patronale vermindering voorziet voor de aanwerving van de tweede tot de zesde werknemer, geholpen om toch aan te werven.” Die positieve trend wordt bevestigd door de cijfers van de VDAB. Er zijn 26,9 procent meer vacatures dan een jaar geleden. En eind april telde West-Vlaanderen 30.263 werklozen. Met 5,5 procent is de kustprovincie ook op dat vlak de best scorende provincie. “Als de crisis toeslaat, dan voelen we dat in West-Vlaanderen als eerste. Begint het beter te gaan, dan staan we ook op de eerste rij. En dat het beter gaat, bewijzen al deze cijfers”, zegt Lode Vandenbussche.
Ook de vacatures die via wervings- en selectiekantoren worden verspreid, zitten in de lift. Tussen april 2016 en april 2015 was er in West-Vlaanderen een toename met 27,7 procent. In regio’s als Kortrijk, Roeselare, Tielt was de stijging zelfs nog groter. Er waren ook nooit eerder zoveel uitzendkrachten aan de slag in West-Vlaanderen als in 2015. Gemiddeld werkten in het voorbije jaar per dag bijna 12.500 uitzendkrachten (voltijds equivalenten) in onze provincie. Tot slot ook goed nieuws van het startersfront. Er werden in 2015 82.571 nieuwe ondernemingen opgestart in België. West-Vlaanderen scoorde met 2,53 procent meer starters in 2015 beter dan het Belgische gemiddelde, maar minder dan het Vlaamse gemiddelde van 4,1 procent. Ook het eerste kwartaal van 2016 (periode januari tot maart) zet goed aan, met 2338 starters (eveneens een record). (KC)