De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister-president Geert Bourgeois en minister Ben Weyts, het project “Eau-Tel” goedgekeurd: een grootschalig restauratieproject van twee iconische monumenten aan de Vlaamse kust. Het gaat om het Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen in Oostende. Het project, waaraan ook een verbeterde horeca-uitbating zal gekoppeld worden, kan rekenen op een financiële ondersteuning van 10 miljoen euro overheidsgeld. Wie Oostende zegt, denkt daar meteen de Koninklijke Gaanderijen en het aansluitende hotel Thermae Palace bij. Het neoclassicistische complex op de Zeedijk belichaamt als geen ander de rijkdom en glorie van het Oostende van de vroege twintigste eeuw, de Koningin der Badsteden. Het thermenhotel werd in 1933 gebouwd in het verlengde van de gekende Gaanderijen, die al van 1906 dateren. Er zijn aan onze Vlaamse kust weinig gebouwen die vanop de dijk zo hun stempel drukken op de kustbeleving als deze twee monumenten. “Het Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen prijkten op de postkaarten van onze Vlaamse kust,” aldus minister-president Bourgeois. “Vandaag is het echter wat vergane glorie, waardoor een totaalrestauratie zich opdringt. Het stemt me dan ook bijzonder tevreden dat we dit prachtige complex opnieuw de uitstraling van weleer zullen kunnen geven.”
Ondanks alle goede zorgen hebben zand en zeelucht de afgelopen decennia heel wat schade berokkend aan de gebouwen. Het agentschap Onroerend Erfgoed plant, samen met het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, een totaalrestauratie waarbij de hele site haar vroegere uitstraling zal terugkrijgen. Tijdens de restauratie, binnen en buiten, zullen verschillende ruimtes weer hun oorspronkelijke afwerking en dito uitzicht krijgen. Via een openbare marktbevraging gaan de Vlaamse overheid en de stad Oostende nu op zoek naar een nieuwe uitbater voor de bestaande horecazaak. Zij hopen zo de juiste partner te vinden die de uitdaging durft aan te gaan om de Koninklijke Gaanderijen en het Thermae Palace tegen 2022 opnieuw hun grandeur van weleer te geven. Onroerend Erfgoed zal een contractuele verbintenis aangaan met de nieuwe uitbater, om deze restauratie mede te financieren en tot een goed einde te brengen.
De hele site -Thermae Palace en de Gaanderijen- zijn eigendom van de Vlaamse overheid en de stad Oostende, op fifty fifty basis. Mark Vanmoerkerke is houder van een vijftigjarige huurovereenkomst van het Thermae Palace Hotel. (KC)