Hogescholen willen meer budget en lanceren campagne

7.067 eurHindryckx Joriso in 2009. 5.929 euro in 2016. Dit zijn de bedragen die de overheid per student aan de hogescholen verstrekt om kwalitatief hoogstaand onderwijs te verschaffen. Hoewel alles duurder wordt, krijgen de hogescholen dus steeds minder financiële middelen per student. Dit is voldoende reden voor onder meer de hogeschool VIVES om het probleem ten gronde aan te kaarten. Want niemand kan er om heen: de besparingen vergen enorm veel inspanningen van het hoger onderwijs. Les in veel grotere groepen, opleidingen die op de helling komen te staan, minder middelen voor begeleiding. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat ons te wachten staat als we de overheid niet overtuigen om weer meer te gaan investeren in het hoger onderwijs, schrijft algemeen directer Joris Hindrycks in een intern schrijven.

De Vlaamse hogescholen vinden deze situatie onhoudbaar en willen er iets aan doen. Hiermee willen ze tevens de minister van Onderwijs Hilde Crevits steunen in haar streven naar voldoende middelen voor het onderwijs. Samen lanceren ze daarom een campagne onder de noemer “Want wij zijn het waard” (www.wantwijzijnhetwaard.be). Om deze campagne kracht bij te zetten wordt aan iedereen gevraagd om dit initiatief te ondersteunen door simpelweg een petitie op de site te ondertekenen, door de info te delen via Facebook of Twitter, of door een banner toe te voegen aan mails. Voor wie het nog creatiever wil aanpakken, staat de deur open: een filmpje maken, handtekeningen verzamelen, een groots event opzetten, een virale actie bedenken, een protestsong opnemen, het zijn maar enkele suggesties.

Als het de Vlaamse overheid menens is met de kwaliteit van haar hoger onderwijs en de focus op innovatie, moet zij de hogescholen minstens het bestaansminimum gunnen, aldus Hindryckx. Daarom wordt aangedrongen om het budget per student op te tillen naar opnieuw 7.000 euro. (KC)