Het vastgoedkantoor Alex Dewulf, specialist in flats aan de oostkust, heeft zijn prognoses voor 2016 op een rijtje gezet. Voor 2016 en wellicht de eerstvolgende jaren, ogen de vooruitzichten voor de vastgoedmarkt overwegend rooskleurig, aldus de CEO. Een aantal elementen staan positief. Zo stijgen de bedrijfswinsten in de Vlaamse kmo’s. De Vlaamse (en Zuid-Nederlandse) bedrijfsleiders zijn een belangrijke groep kopers en eigenaars.
De financiële repressie ontziet vooralsnog de verhuurders van residentieel vastgoed. Hierdoor rendeert vastgoed, ook bij lage jaarlijkse meerwaarde en huurrendementen die aan de kust typisch tussen 2 procent en 3 procent schommelen. De huurrendementen in Knokke zijn niet erg hoog, maar worden onderhand wel een positief argument. Voor wie hogere bedragen wil investeren in kwalitatief vastgoed en de opvolging wil beperken, loont het nu om te investeren in premium vastgoed in Knokke met een redelijk huurrendement, vindt Alex Dewulf.
Bij Alex Dewulf wordt toch ook gewezen op een aantal bedreigingen. In toenemende mate komen renteniers in de problemen omdat de rente op hun kapitaal niet langer volstaat voor een zorgeloze oude dag. Ze moeten soms verkopen. Ook de rendementen op de groepsverzekeringen dalen en dat zal later leiden tot minder 60-plussers die met het kapitaal van hun aanvullend pensioen een tweede verblijf aan zee kopen. Er wordt ook verwezen naar de schuld gedreven groei in fusies en overnames. Anders dan in vorige fusie-rondes, zijn het nu vooral goedbetaalde managementjobs die weggesaneerd worden, met alle gevolgen vandien. De concurrentie van tweede verblijven in het Middellandse Zeegebied, of elders, mag ook niet onderschat worden en blijft de wind in de zeilen hebben. Finaal veroudert de huidige groep van eigenaars van tweede verblijven in Knokke snel. “We moeten die eigenaars langer hier zien te houden door goede voorzieningen (welkom nieuw ziekenhuis en tweede golf) maar ook zorgen voor voldoende nieuwe en jongere instroom,” aldus het vastgoedkantoor. (KC)