LEUVEN – Aan de Mechelsestraat in Leuven is vorige maand de ambachtelijke bakkerij De Broodenier van start gegaan. De zaak van Michiel (26) en Hilke (28) Baumers, broer en zus nota bene, is onze starter van de week.
“Ik vind het heel waardevol om met mijn handen bezig te zijn”, steekt Michiel van wal. “Je voelt dat je aan het werken bent, en je ziet meteen een eetbaar resultaat. Ik vind dat heel fijn, net als het contact met de klanten. Het is aangenaam mensen blij te maken met brood.” Een maand na de opening is De Broodenier geregeld uitverkocht. Op zondag is het al krap met de ovencapaciteit en de beschikbare ruimte in de koelkast. In de buurt werd dan ook erg uitgekeken naar een ambachtelijke bakker. Dat de straat open ligt door wegenwerken, houdt de klant niet weg.
Zuurdesem
Wit brood gaat niet door de handen van broer en zus. Enkel grijs en nog donkerder brood. Hedendaagse gist? Dat gebruiken ze niet. “We bakken met zuurdesem, een soort wilde gist. In combinatie met iets langere rijstijden zorgt de desem voor een smaakvol brood. We volgen dit procedé met overtuiging. Vroeger werd er niet met gist gebakken, maar was men afhankelijk van desem. Naast de authentieke bereidingswijze verwerken we heel wat voedingsstoffen, zoals zaden en pitten”, luidt het. In het aanbod zitten dagelijks drie verschillende broden, afwisseling wordt gegarandeerd.
Geen overdaad
De focus ligt dan wel op brood, De Broodenier biedt ook allerlei lekkernijen aan zoals chocoladebroodjes, croissants, chocolade-en krentenbollen en kaneelrolletjes. Overdaad is er evenwel nooit. “Dat is ook een bewuste keuze om de toog niet vol te leggen met bakkerijproducten. Omdat we mikken op kwalitatief ambachtelijk werk. Het werk moet voor ons haalbaar blijven want mijn zus en ik moeten samen het brood bakken. Bovendien willen we de balans tussen werk, vrije tijd en familie bewaren”, luidt het.
Bio-ingenieur
Dat Michiel brood bakt, is een jongensdroom. Toch had zijn professionele carrière een andere wending kunnen nemen. “Na mijn humaniorastudies heb ik gedurende een jaar een bakkersopleiding gevolgd. Ik wilde dat echt doen. Maar vervolgens heb ik mijn diploma Bio-ingenieur afgemaakt aan KU Leuven, gevolgd door een job aan de universiteit. Na 2 jaar begon het toch te kriebelen en startte ik met brood bakken op bestelling. Ik werkte toen in het theehuisje van Hilke, T&Ko in de Tiensestraat. Op een bepaald moment vertelde mijn zus dat ze toch liever brood bakte dan horeca. Toen ik dan door de raam keek van dit leegstaande pand langs de Mechelsestraat wist ik het: dit was de bakkerij die ik altijd in gedachte had”, besluit Michiel.