IMG_4526

Danone pompt 2 miljoen in upgrade waterzuiveringsinstallatie

ROTSELAAR/HAACHT – Zuivelproducent Danone heeft in haar vestiging in Rotselaar 2 miljoen euro geïnvesteerd in een upgrade van de waterzuiveringsinstallatie. Voortaan zal het bedrijf op jaarbasis ongeveer 500 miljoen liter minder grondwater moeten oppompen. Door enkele technologische aanpassingen aan het bestaande waterzuiveringsstation slaagt het bedrijf erin deze hoeveelheid uit het eigen afvalwater te recupereren voor gebruik in de reinigingsprocessen van de fabriek. Het Haachtse waterzuiveringsbedrijf Waterleau realiseerde de upgrade van de installatie.

Aan het waterzuiveringsproces werd ultrafiltratie toegevoegd om de vaste deeltjes te verwijderen. Door middel van de zogenaamde ‘omgekeerde osmosetechniek’ worden vervolgens ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd. Hierdoor is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit. Danone gebruikt het vervolgens in de reinigingsprocessen die goed zijn voor meer dan 85 procent van het waterverbruik. De upgrade van de bestaande waterzuiveringsinstallatie werd uitgevoerd door de Haachtse waterzuiveringsspecialist Waterleau.

Tot 75% recyclage 

De installatie is momenteel in staat om tot 75 procent van het afvalwater te recycleren ‘in een oneindige cyclus’, waardoor Danone jaarlijks niet langer 500 miljoen liter grondwater moet oppompen, een hoeveelheid die overeenkomt met het waterverbruik van 4.000 a 5.000 gezinnen.

6.000 manuren

De nieuwe technologie vergde een investering van ongeveer 2 miljoen euro. Aan de voorbereidingen van de upgrade is 2 jaar werk voorafgegaan, goed voor 6.000 manuren. De terugverdientijd bedraagt volgens technisch directeur Stijn Van Cuyck meer dan 15 jaar. De besparing zit onder andere in het feit dat Danone niet langer heffingen moet ophoesten voor de circa 500 miljoen liter grondwater die het jaarlijks oppompt. Het project kadert volgens Van Cuyck in het streven van Danone om de ecologische impact wereldwijd drastisch te verminderen en om bij te dragen tot het voorkomen van waterschaarste.

Landbouwers 

Een nevenaspect van het project is dat landbouwers uit de omgeving van de fabriek bij waterschaarste voortaan ook gerecycleerd water kunnen komen halen om te gebruiken als irrigatiewater. De site in Rotselaar is een van Danone’s vlaggenschepen en zijn grootste yoghurtproductiesite in Europa. In Rotselaar worden verschillende soorten yoghurt geproduceerd gaande van drinkyoghurts zoals Actimel en lepelyoghurts zoals Danone Fruit en Activia Fruit.

450 werknemers

Elke week rollen in de vestiging meer dan 30 miljoen flesjes en 4 miljoen potjes yoghurt van de band. De producten worden in meer dan twintig landen binnen en buiten Europa verkocht. Danone stelt in ons land 600 mensen te werk waarvan 450 in Rotselaar. Hier is ook het Europese distributieplatform gevestigd. Internationaal is Danone aanwezig in meer dan 120 landen met meer dan 100.000 medewerkers. In 2019 werd een omzet van 25,3 miljard euro gerealiseerd.

Bron: Made in en Belga.