6d7f618c-0f9d-11ea-977b-60992e1bba35_web_scale_0.5780347_0.5780347__

Retailer sluit nog meer winkels dan voorzien, exit uit Vlaanderen

BIERBEEK/ZAVENTEM/DROGENBOS/HALLE – De directie van baby- en kinderkledingketen Orchestra-Prémaman sluit nog meer winkels dan oorspronkelijk voorzien. Van de 53 Belgische winkels blijven er uiteindelijk 10 over. De exit uit Vlaanderen werd eerder al bekendgemaakt. 162 werknemers verliezen hun job in België. 

In februari dit jaar werd nog aangekondigd dat 19 van de 53 Belgische winkels zouden gered worden maar uiteindelijk zijn het maar 10. De 12 Vlaamse vestigingen sluiten de deuren, enkel in Mechelen zal een outlet-store nog een jaar open blijven.

Als reden voor de sluiting geeft stichter Pierre Mestre onder andere de moeilijke Belgische marktsituatie op. “We konden klanten uit het noorden van België nooit overtuigen. We zijn drie keer van baas veranderd voor België, een moeilijke markt met drie culturen: het zuiden van het land, het noorden en een internationale klantenkring.” zo zegt Pierre Mestre, de stichter van de Franse groep Orchestra die in 2012 het noodlijdende Prémaman overnam. “We verlaten Vlaanderen omdat we nooit toegang vonden tot die markt.”

Mestre zegt dat de keten door de coronacrisis 100 miljoen euro omzet heeft verloren. Om de meubelen te redden heeft Mestre een reddingsplan voorgelegd aan de Franse handelsrechtbank, die zich akkoord verklaarde met de opgenomen criteria. Ook de Brusselse handelsrechtbank moet zijn zegje nog doen over het plan.