LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Voka Kamer van Koophandel wil dat de GEES en de Nationale Veiligheidsraad nu werk maakt van scenario’s en maatregelen voor een mogelijke tweede besmettingsgolf. “Dit is noodzakelijk om een nieuwe algemene lockdown te vermijden. 1 op 4 bedrijven overleeft een tweede lockdown immers niet”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.
Nu het exitscenario voor de lockdown zowat helemaal uitgetekend is, hebben alle sectoren uit onze economie een perspectief op een heropstart. Voor de horeca, vrijetijd-, toerisme, cultuur- en de evenementensector zijn versoepelingen aangekondigd of wordt een heropstart mogelijk. Maar het zal voor deze sectoren en bepaalde ondernemingen zoals feestzalen bijzonder lastig blijven om opnieuw voldoende omzet met rendabiliteit te realiseren en zo ook te zorgen voor de nodige tewerkstelling.
Noodplannen
Maar de GEES en de Nationale Veiligheidsraad mogen voor Voka nog niet op vakantie vertrekken. Voka wil dat er meteen werk gemaakt wordt van noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf door het coronavirus. Daarvoor kan de GEES putten uit de remedies van zowel ons eigen land als andere landen. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “We weten nu beter wat er op ons afkomt dan vier maanden geleden. We hebben geleerd wat werkt en wat niet. Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten. OP De aanpak van een tweede besmettingsgolf moet ook duidelijk gecommuniceerd worden aan de burgers en de bedrijven zodat ze weten waar ze aan toe zijn en ze zich daar ook op kunnen voorbereiden.”
Gericht en doeltreffend reageren
De gevolgen van de voorbije lockdown zullen nog lang blijven nazinderen. Verwacht wordt dat bedrijven ook in 2021 nog meer dan 10% minder omzet draaien dan voor de crisis. Volgens een recente bevraging van Voka overleeft ook één op vier bedrijven een tweede lockdown niet. “Het hele land opnieuw wekenlang plat leggen, is onverantwoord en zal onze economie en samenleving onherstelbare schade toedienen. Als één op vier bedrijven de deuren moet sluiten, verliezen tienduizenden gezinnen hun inkomen. Zorg er daarom voor dat we op een volgende uitbraak van het virus in ons land gericht en doeltreffend kunnen reageren. En werk dit nu al uit, je moet het dak herstellen als de zon schijnt en vooraleer het opnieuw zou beginnen regenen”, aldus Hans Maertens.