LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Uit de wekelijkse Voka-enquête blijkt dat in Vlaams-Brabant 41% van de ondernemingen actief bezig is met de heropstart van de bedrijfsactiviteit. De meerderheid van de ondervraagde bedrijven bevestigt ook dat ze hun werkorganisatie volledig hebben aangepast om de werknemers in veiligheid te laten werken.
“Steeds meer bedrijven willen de draad terug oppikken. Het is duidelijk dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen om hun medewerkers veilig terug aan de slag te laten gaan. We vragen dan ook van de overheden, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep om politiek leiderschap te tonen en een slimme en gefaseerde opstart van de economie uit te werken. Dit is absoluut nodig willen we nog grotere economische schade met jobverlies vermijden”, aldus Hans Maertens van Voka.
Van de bevraagde bedrijven in Vlaams-Brabant heeft 28% de bedrijfsactiviteit al terug opgevoerd. Vorige week was dit slechts 15%. Een kleinere groep (13%) plant binnen de twee weken de bedrijfsactiviteit terug op te voeren. “Jammer genoeg blijft een groot aantal gedwongen om de bedrijfsactiviteit te beperken door overheidsmaatregelen, het niet kunnen waarborgen van social distancing of de verstoring van toelevering”, luidt het.
Upgrade
Meer dan de helft (52%) kiest ervoor om het niveau van de activiteiten zo goed als volledig op te voeren (tussen 75% en 100%), een vierde van de bevraagde bedrijven verhoogt de activiteiten met minstens 50% tot 75% bedrijfsactiviteit. “De wil om terug aan de slag te gaan stijgt met de week. Dit krachtig signaal van de ondernemers wordt ook gedeeld door heel wat medewerkers die terug aan de slag willen en moet ondersteund worden door het beleid”, zegt Hans Maertens.
Veiligheid werknemers
Wie de bedrijfsactiviteit herneemt, moet de veiligheid van haar werknemers kunnen waarborgen. De grote meerderheid (69%) van de bevraagde bedrijven heeft haar werkorganisatie dan ook volledig aangepast. 11% heeft reeds maatregelen getroffen, maar is van plan om nog meer aanpassingen door te voeren om de veiligheid te kunnen garanderen.
Telewerk/ploegensysteem/handgels
De voornaamste aanpassing is de flexibele(re) omgang met de werkorganisatie. 68% van de deelnemende bedrijven staat (meer) telewerken toe of past een ploegensysteem toe zodat ze op verschillende uren kunnen werken. De aanwezigheid van handgels gaat op voor 61% en iets minder dan de helft kiest ervoor om de werkplaats her in te richten (omwille van social distancing). Een vijfde stelt beschermende kledij ter beschikking en 4% controleert haar medewerkers op koorts.