madein_LoreHeuts_Monstertjes (002)

Communicatieblunder zet babywinkels in rep en roer

LEUVEN – Door een foutieve communicatie van de overheidsdienst Economie was er zondag en maandag heel wat ongerustheid onder de uitbaters van babyspeciaalzaken. De overheid had laten weten dat kinderwinkels wel open mogen maar dat blijkt achteraf gezien niet correct te zijn. De uitbaters slaken een zucht van opluchting. 

Ondanks dat de overheid de hinderpremie van 4.000 euro goedkeurde, na de gedwongen sluiting van onder andere kinderwinkels, sloeg bij de uitbaters zondag en maandag de schrik om het hart. Daar zorgde de overheidsdienst Economie voor. Na de verlenging van de coronamaatregelen vorige week vrijdag, liet men bij de overheid verstaan dat voortaan winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen de deuren mogen openen.

“We vielen van onze stoel” 

“Tientallen ‘hoera-berichten’ ploften zondag in onze mailbox: leveranciers die blij waren dat kinderwinkels hun deuren opnieuw mochten openen. We vielen van onze stoel. Wat? Waar hadden ze dat vernomen? Dat klopt niet. Dat kan niet juist zijn”, zegt Lore Heuts, zaakvoerster van de Leuvense kinderwinkel Monstertjes. “Want na de beslissing van 23 maart (waarin alle niet-essentiële winkels dicht moesten), sloten wij ook onze deuren. Een besluit waar we helemaal achter staan. Voor onze eigen veiligheid en die van de klanten en hun familieleden. Geen gemakkelijke beslissing, maar wel een belangrijke. En dan blijkt er plots op de website van de overheidsdienst Economie én op officiële website van Coronavirus te staan dat kinderwinkels toch open mogen zijn. Begrijpe wie begrijpen kan.”

Verzet tegen coronarichtlijn

Op Facebook verzetten een 20-tal uitbaters van babyspeciaalzaken, waaronder de Leuvense Monstertjes en Les Enfants Terribles, zich tegen de coronarichtlijn. ““Natuurlijk kan je in je winkel zelf de nodige maatregelen nemen. Handgel gebruiken, een maximum aantal klanten toelaten,… Maar op dit moment is het risico op besmetting gewoon te groot”, luidt het.

Hinderpremie broodnodig 

Nu blijkt dat er een fout is geslopen in de overheidscommunicatie: kinderwinkels mogen niet open. “Het gezond verstand heeft gezegevierd”, klinkt het. Tot de versoepeling van de overheidsmaatregelen moeten de babyspeciaalzaken terugvallen op bijvoorbeeld de online verkoop. “Telkens we via die weg een bestelling krijgen zijn we erg blij. Vaste en nieuwe klanten laten ook geregeld bemoedigende berichten achter, wat echt wel deugd doet. De online verkoop? Die is wel wat meer dan anders maar je kan je fysieke verkoop er niet door vervangen. Het is een druppel op een hete plaat. In die context is het erg belangrijk dat we de hinderpremie krijgen. Want wees gerust, die is echt wel broodnodig”, besluit Lore.