LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant bevroeg haar leden over de impact van het coronavirus op hun onderneming – 227 bedrijven uit Vlaams-Brabant namen deel. In onze provincie tekent men omzetdalingen van minder dan 20% tot zelfs 75% op, en velen vrezen zelfs een nakend faillissement. Kortom, het virus weegt enorm op ondernemingen. De schade voor Vlaams-Brabantse ondernemers werd afgelopen week nog geschat op 1,7 miljard euro.
98 % van de bevraagde ondernemers geeft aan dat hun bedrijf lijdt onder de coronacrisis en stelt een drastische omzetdaling vast. Nu iedereen wordt aangewezen om zo veel mogelijk thuis te blijven, valt voor bijna de helft van de handelaars hun verkoop geheel of gedeeltelijke weg. Een kwart kampt met een daling tussen de 20 % en 50 %, terwijl bijna 30 % zware verliezen lijdt met een omzetdaling van maar liefst 75 % of meer.
Social distancing
Daarnaast is het voor sommigen onmogelijk om hun dienstverlening uit te voeren omwille van het niet kunnen garanderen om social distancing te waarborgen, problemen in de toeleveringsketen of onvoorzien personeelstekort. Een vijfde sluit de kans niet uit dat hun bedrijf de komende weken of maanden failliet gaat. 22% acht de kans mogelijk en 43% ziet dit onwaarschijnlijk gebeuren.
+50% kiest voor tijdelijke werkloosheid
Ondernemers treden daadkrachtig op tegen omzetverlies, want meer dan de helft van de respondenten heeft reeds een aanvraag ingediend om beroep te doen op een statuut van tijdelijke werkeloosheid. Zo’n 20 % van de bevraagde bedrijven plant hier werk van te maken in de nabije toekomst (ten laatste binnen de maand). Slechts 27 % is ervan overtuigd dit de komende maand niet nodig te hebben. Cijfers rond aanvraag tijdelijke werkeloosheid: 21% van de bevraagde bedrijven vraagt tijdelijke werkloosheid aan voor het ganse personeelsbestand, 38% voor minder dan de helft van het personeelsbestand en 38% gaat voor meer dan de helft.
Personeelstekort
Verscheidene bedrijven worstelen momenteel met een personeelstekort. De voornaamste reden hiervoor is dat medewerkers een ziektebriefje indienen (73%). Anderen zijn genoodzaakt verlof op te nemen om hun kinderen op te vangen (41%) of nemen uit schrik voor het coronavirus verlof (32%).
Noodzakelijke steunmaatregelen
Meer dan de helft vindt de huidige overheidssteunmaatregelen voldoende (58%), maar de overige respondenten vinden dit niet (19%) of hebben nood aan andere initiatieven (23%). Zo verlangt 30% naar overbruggingskredieten, ondersteund met overheidswaarborg wat nodig is om hun liquiditeitspositie overeind te houden of een uitstel omtrent voorafbetaling (27%) of afbetaling krediet van enkel de rente (27%). Twee op tien wil toegang tot ruimere kredietlijnen, uitstel huurbetalingen (14%) en is gebaat bij kortere betalingstermijnen voor betalingen door de overheid (13%).
Vragen?
Hebt u zelf een ondernemersvraag over het coronavirus? Raadpleeg onze FAQ via https://www.voka.be/coronavirus-faq of via 1adres@voka.be