201905091813-dsc01180

TecMate groeit door in suikerstad

TIENEN – Het bedrijf TecMate International NV, ontwikkelaar en producent van onder andere acculaders en accutesters, heeft onderdak gevonden in een pand aan de Neringstraat in Tienen. Daarvoor werkte het bedrijf vanuit de site op de Ambachtenlaan, eveneens in Tienen. De verhuizing was nodig door de groei van het bedrijf en de nood aan bijhorende opslag-en kantoorruimte. 

Op de nieuwe site langs de Neringstraat (bedrijventerrein Bost-Gallic) heeft TecMate een magazijnruimte van ongeveer 792 m2 en een gelijkvloerse kantoorruimte van 334 m2 ter beschikking. Op de eerste verdieping is een kantoor-en presentatieruimte van ongeveer 281 m2. “Door de groei van het bedrijf en de nood aan bijkomende opslag- en kantoorruimte, was TecMate al geruime tijd op zoek naar een nieuwe locatie, bij voorkeur in de buurt van de vorige vestiging, de Ambachtenlaan in Tienen”, zegt Sales Manager Johan Basteyns van TecMate International NV.

1/9/1994 

TecMate is op 1 september 1994 in België opgericht voor de ontwikkeling en productie van professionele instrumenten voor acculaden, accutesten en motorprobleemoplossing en afstelling voor racevoertuigen, vaartuigen, auto’s, kleine vliegtuigen en industriële systemen.  “De kennis en ervaring van TecMate in professionele laders heeft in 1995 geleid tot de ontwikkeling van de OptiMate accubesparende laadmethode, met het doel (AGM-, GEL- en STD) -loodzuuraccu’s te redden die door verwaarlozing niet meer werken”, zegt Basteyns. “OptiMate laadt, test en onderhoudt nu ook lithium (LifePO4)-accu’s. Het productassortiment bevat elektronische precisie-instrumenten voor de racevoertuigenindustrie, evenals verschillende kabel- en voedingsaccessoires. TecMate produceert haar product ook onder een privélabel voor verschillende grote bedrijven en merken.”

Eurogarden 

TecMate onstond uit de firma Eurogarden, op een ogenblik dat er steeds meer AGM accu’s werden gebruikt. Deze accu’s konden niet voldoende geladen worden met de traditionele acculaders die vroeger gebruikt werden. Vandaar de vraag van Honda aan al hun klanten en leveranciers naar een mogelijke oplossing om een goede acculader te ontwikkelen. Vanuit België werden er contacten gelegd met ingenieurs in Zuid-Afrika en het resultaat was een acculader die werd goedgekeurd door Honda. Op dat ogenblik werd de firma TecMate opgericht. Vanaf dat moment ging het snel en werden de acculaders van TecMate ook aanbevolen door de andere Japanse motorfietsmerken.

“Optimate” 

Later volgden dan ook nog Triumph en meer recent, mede door de ontwikkeling van acculaders voor LiFePO4 accu’s,  vonden ook Ducati, KTM, Husqvarna en Aston Martin hun weg naar TecMate. “In de toekomst ligt de focus op het vergroenen van de productie, mede door het steeds meer efficiënt maken van de acculaders. Wereldwijd is TecMate nr. 1 in de markt van de acculaders voor motorfietsen, met als voornaamste merk “OptiMate”. In Europa wordt onder eigenaars van motorfietsen zeer vaak gesproken van een “OptiMate” als men het heeft over een acculader”, zegt Basteyns nog.

Tewerkstelling en omzet 

TecMate telt twee arbeiders en zeven bedienden en realiseert een omzet van meer dan 5 miljoen euro. TecMate werkt naast het hoofdkantoor in Tienen (voor Europa en de rest van de wereld exclusief de hierna genoemde zones) ook vanuit vestigingen in Canada (voor Noord-en Zuid-Amerika) en Zuid-Afrika (voor Zuid-,Centraal & Noord-Afrika, eilanden in de Indische Oceaan, Australië en Nieuw-Zeeland).