shutterstock_761198749

Brabanders steken Antwerpenaars én Brusselaars de loef af

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE –  Vlaams-Brabant diende vorig jaar bij het Europees Octrooibureau (EOB) 409 aanvragen in. Dat is een stijging met 13,9% in vergelijking met een jaar eerder. Deze sterke stijging is meteen ook goed voor de koppositie in België. Hiermee steken de Brabanders de Antwerpenaars én Brusselaars de loef af.

Vlaams-Brabant verhoogde met 409 aanvragen haar aandeel in het totale aantal Belgische aanvragen tot 16,9% en stak Antwerpen (387 aanvragen, aandeel van 16%) en Brussel (365 aanvragen, aandeel van 15,1%) voorbij. Vlaams-Brabant ruilde zo haar derde plaats van 2018 in voor de koppositie vorig jaar. 

Nooit meer aanvragen

Het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het EOB is in 2019 met 3,2% gestegen tot 2423 – het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit de Patent Index 2019 die het EOB heeft gepubliceerd. Dit is het tweede opeenvolgende jaar van groei, na een daling in 2017. De stijging van het aantal octrooiaanvragen in België ligt ruim boven de gemiddelde groei van 0,9% in de 28 EU-lidstaten. “Uit de solide, bovengemiddelde stijging van het aantal octrooiaanvragen in België – en dit voor het tweede jaar op rij – blijkt de kracht van de brede R&D-infrastructuur. Die berust op een uiterst diverse mix van ondernemingen, onderzoeksinstellingen en universiteiten. En zij zijn allemaal belangrijke octrooiaanvragers en drijvende krachten achter innovatie.” Dat zegt EOB-voorzitter António Campinos. 

Imec en KU Leuven

Met 306 aanvragen was Solvay bij het EOB veruit de actiefste Belgische octrooiaanvrager, gevolgd door imec, het in Leuven gevestigde onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie (174 aanvragen), Umicore (89), KU Leuven (70), Universiteit Gent (67) en Agfa (56). Naast het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) op de 8e plaats behoorden twee universiteiten en twee onderzoeksinstellingen tot de Belgische top tien. Dat is opvallend in vergelijking met de grootste aanvragers in de meeste andere landen.

Grootste stijging in transportsector

Binnen de belangrijkste technologiedomeinen was de stijging van het aantal Belgische octrooiaanvragen het grootst in de transportsector (+51%), met de auto-industrie, ‘oppervlaktetechnologie en coating’ (+40%) en ‘overige speciale machines’ (+27%) – een industrietak die een breed scala aan machinegereedschappen en 3D-printtoepassingen omvat. De technologieën met de meeste Europese octrooiaanvragen uit België waren ‘overige speciale machines’ (229 aanvragen, een aandeel van 9,5% van het totale aantal Belgische aanvragen), biotechnologie (183 aanvragen, groei van 11,6%, aandeel van 7,6%) en farmaceutica (176 aanvragen, groei van 16,6%, aandeel van 7,3%).