IMG_4202

Starter van de week: De Gouden Madam

TIENEN – De zussen Sonia (57) en Maryse (59) Wuyts baten sinds november vorig jaar De Gouden Madam uit in het centrum van Tienen. De  lunch-, aperitief-en koffiebar is onze starter van de week. 

Sonia is een geboren en getogen Tiense. Nooit verliet ze de stad voor een stek op de buiten of in het buitenland. Haar zus Maryse, daarentegen, woonde 6 jaar in Zwitserland (omgeving Lugano)  en nog eens zoveel jaren in Italië (omgeving Parma). Aan dat verblijf in de laars kwam een tijdje geleden een einde. “Ze liet me weten dat ze terug naar België wilde komen”, zegt Sonia. “Tijdens een van haar bezoeken aan ons land, kwam het lege pand ter sprake en is het idee ontstaan om samen iets te beginnen.”

Carrière 

Voor ze naar het buitenland trok, werkte Maryse 26 jaar in het advocatenkantoor Beelen in Leuven. Sonia was aan de slag in de sociale en creatieve sector. “Ik heb 27 jaar gewerkt in de psychiatrie in Kortenberg, gevolgd door 3 jaar KU Leuven (studentenvoorzieningen). De laatste 3 jaar was ik aan de slag bij architectenbureau Klaarchitectuur in Sint-Truiden. Dat was totaal iets anders dan de sociale sector maar wel interessant”, luidt het.

Lokale producten 

Ook de opstart van De Gouden Madam, de lunch-,aperitief-en koffiebar, was een stukje een sprong in het onbekende. “Daarom hebben we ons huiswerk gemaakt. We willen onze gasten iets bieden wat ze elders niet vinden. In de eerste plaats werken we vooral met kwalitatieve en duurzame producten uit de streek. De taarten zijn van de Hoksemse (Hoegaarden) bakkerij De Zoete Ridder, de melk komt van de Melkerhei in Linter, de kaas en de koekjes halen we dan weer bij handelaars in de stad (o.a. Bartholomeus, Bakkerij Keller). Het zijn allemaal geweldige mensen om mee te werken. Alleen de koffie komt niet uit Tienen, die kopen we in bij een gepassioneerd koppel uit het Oost-Vlaamse Wetteren. Ze doen in fair trade kwalitatieve koffie. Alles is voorgeproefd”, zegt Sonia.

Gin 

Coca-cola drink je niet in De Gouden Madam, wel de Leuvense Ritchie. Zelfs de gin op de kaart is van Belgische makelij. “Het is een brouwsel van Koen Buyse, de gewezen frontman van de band Zornik. Achter de meeste producten die we gebruiken en/of verkopen zit een verhaal. Dat merk je aan de zorgvuldige manier waarop de kaart is samengesteld”, luidt het.

Interieur 

Sonia nam de inrichting van de zaak voor eigen rekening. “Van het kleinste lepeltje tot de tafels, alles heb ik uitgedokterd. Op dat moment zat mijn zus nog in Italië. Via de telefoon hebben we allerlei zaken besproken maar als je materialen moet kiezen is dat niet eenvoudig”, zegt de medezaakvoerster. Schoondochter Rebekka Mariani maakte alle lederaccessoires. De reacties van de klanten zijn positief. “Blijkbaar komen de mensen graag. Meestal gaat het er hier erg gemoedelijk aan toe. De mensen komen voor een koffie en een krant of een lunch met familie en/of vrienden. Ze zitten hier op hun gemak.” Het interieur is “geaard” ingericht, vooral met Belgisch meubilair. Sonia’s zoon Maartenjan van bouwbedrijf MJVermoote realiseerde de verbouwingswerken.

Vergaderzaaltje 

In de kelderverdieping is een vergaderzaaltje ingericht voor 12 tot 14 personen, geschikt voor bijeenkomsten in combinatie met lunch en/of koffie. Met de aanpalende ruimte, afgesloten met een kluizendeur (lang geleden was in het pand een bankfiliaal gevestigd), heeft Sonia nog plannen. “Graag zou ik mijn eigen chocoladeproducten maken. Het diploma is er al, nu de tijd nog”, klinkt het nog. Om het vele werk gedaan te krijgen hebben de zussen al een extra kracht, Megan Degroot (20), in dienst genomen.

De Gouden Madam 

De handelsnaam “De Gouden Madam” is niet ver gezocht. De zaak kijkt uit op een standbeeld dat in de volksmond De Gouden Madam wordt genoemd. “Ze wordt ook wel eens de “Vliegende Paulien” genoemd. In feite is het een standbeeld dat de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog herdenkt en de geallieerden wil bedanken voor hun hulp”, besluit Sonia. Sonia en Maryse hadden eerst “De Madammen” in gedachten maar daar zou de VRT niet mee opgezet zijn. De merknaam “De Madammen” is niet meer vrij voor commercieel gebruik.