86757055_804103906736072_6046118912477626368_n

Voortbestaan cohousing Villa De Proost bedreigd

AARSCHOT – De toekomst van cohousingproject Villa De Proost in Rillaar hangt aan een zijden draadje. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid eist de sluiting van de uitbating omdat het pand volgens het Agentschap zou gebruikt worden als woonzorgcentrum, en daar wordt door een overaanbod aan kamers geen toestemming meer voor gegeven. De zeven hoogbejaarde bewoners zeggen dat ze samenwonen in een cohousingproject en verzetten zich tegen een gedwongen vertrek. 

In opdracht van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid zou de Aarschotse burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) maandag Villa De Proost aan de Diestsesteenweg in Rillaar (Aarschot) verzegelen. Volgens het Agentschap is de uitbating een woonzorgcentrum, en daar kan door een algemeen overaanbod aan kamers geen toestemming meer voor gegeven worden. Er wachtte de bewoners een verhuizing naar OCMW-rusthuis Sint-Rochus. Tot groot ongenoegen van al wie rechtstreeks en onrechtstreeks betrokken is bij de werking.

Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen. Iets voor de middag sijpelde het nieuws door dat de hele operatie werd afgeblazen. Uiteindelijk passeerde de Aarschotse voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst Geert Schellens (Sp.a), vergezeld van vertegenwoordigers van het Agentschap, voor een informele babbel.

Luxueus seniorenpension

Enkele jaren geleden besliste Jo Goossens, actief in het bedrijfsadvies, en zijn vrouw, thuisverpleegster Els Dupont, het pand te kopen met de bedoeling er een luxueus seniorenpension in onder te brengen. Na een grondige verbouwing werden eind 2017 de eerste bewoners verwelkomd. Door strubbelingen met de vergunningen moesten Goossens en Dupont van het Aarschotse stadsbestuur verplicht aan de slag gaan met niet-gesubsidieerde assistentievoorzieningen. Het huis was destijds bestemd als eengezinswoning.

Voet bij stuk 

Ondanks de tussenkomst van het toenmalige Aarschotse stadsbestuur achtte het Agentschap Zorg en Gezondheid de uitbating nog steeds niet in orde. En werden de zaakvoerders verplicht de opname van nieuwe bewoners te bevriezen. Ook een goedgekeurde bestemmingswijziging van eengezinswoning naar meergezinswoning kon het Agentschap niet overtuigen. Vlaanderen houdt voet bij stuk en wil dat Villa De Proost de deuren sluit.

Vereffening uitbatingsvennootschap 

Om een uitzetting van de bewoners te voorkomen besliste mede-eigenaar Jo Goossens vorig jaar de vereffening van de vennootschap achter de uitbating van Villa De Proost op te starten. Sindsdien wordt Villa De Proost verhuurd aan de recent door bewoonster Clara Serneels opgerichte private stichting, die de kamers doorverhuurt aan de bewoners. Van een woonzorgcentrum is volgens de advocaten van Serneels en de stichting geen sprake. Zo wordt voor de verpleging een beroep gedaan op externe thuishulp. Voor de dagelijkse taken heeft de stichting personeel aangeworven. “Het gaat hier om een cohousingproject voor en door de bewoners van Villa De Proost”, aldus advocate Evelien Tahon. “We begrijpen de houding van het Agentschap niet. Is het omdat ze hun kamers in de institutionele woonzorgcentra niet gevuld krijgen dat de bewoners van Villa De Proost moeten verhuizen. Dit gaat voorbij aan elke redelijkheid.”

Uitstel, geen afstel 

De uitzetting is dan wel uitgesteld, van een afstel is momenteel geen sprake. Schepen Geert Schellens liet namens het stadsbestuur van Aarschot weten dat er opnieuw contact zal opgenomen worden met het Agentschap in de hoop een opening tot overleg te creëren.