VILVOORDE – De stad Vilvoorde gaat in de lente op zoek naar een verweefcoach. Dat is een m/v die aan de slag gaat in de stad om onder andere de verwevenheid van economische activiteiten in stand te houden en robuuster te maken. Vilvoorde kan een beroep doen op een projectsubsidie van maximum 180.000 euro.
Door botsende logica’s en ruimtelijke uitdagingen gaat verweven van wonen en economie in een buurt niet altijd vanzelf. Daarom wil het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) het verweven van wonen en werken stimuleren. Het biedt volgens VLAIO tal van voordelen: levendige kernen, lokale tewerkstelling, duurzame verplaatsingen…
3 jaar
Om die verwevenheid te optimaliseren zullen vijf steden en gemeenten gedurende 3 jaar een verweefcoach in dienst nemen. Ook Vilvoorde doet mee. “Deze persoon zal in de stad de economische activiteit preventief en remediërend verzoenen met het wonen en de andere stedelijke functies”, luidt het bij de dienst Economie van de stad Vilvoorde. “Maar we zien zijn/haar taak breder. De verweefcoach zal ook een aanspreekpunt zijn voor ondernemers en als doorgeefluik fungeren voor vragen die niet door de dienst Economie kunnen beantwoord worden.”
Groeitraject
De coach zal bedrijven begeleiden in hun groeitraject om hun locatiebeslissingen ook te nemen vanuit perspectief van beleid en buurt. De verweefcoach geeft ook suggesties aan bedrijven en lokale besturen om hinder te vermijden of te minimaliseren. De ervaringen en leerpunten opgedaan tijdens dit traject zullen gedeeld worden met andere steden en gemeenten en zullen dienen als basis voor de verdere uitwerking van een verwevingsbeleid. “Deze oproep moet ons helpen om de groeiende groep bedrijven die mits de nodige ingrepen goed in het woon-werkweefsel kunnen functioneren, verweven te houden en zo bij te dragen aan vitale steden en een zorgvuldige omgang met de schaarse bedrijventerreinen”, besluit VLAIO.
Maximum 180.000 euro
De procedure tot aanstelling van een Vilvoordse verweefcoach start in de lente van dit jaar. Voor de financiering van deze coach trekt de Vlaamse overheid voor Vilvoorde maximum 180.000 euro uit. In de praktijk zal de hogere overheid de helft van de loonkosten van de verweefcoach op zich nemen, de andere helft wordt betaald door de Vilvoordse belastingbetaler.