foto-03

Fruitbedrijf huldigt slachtoffers met straffe traan

TIELT-WINGE – Fruitbedrijf Fruit Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem (Tielt-Winge) heeft het levenswater “De Traan van Meensel-Kiezegem” gelanceerd. Met het nieuwe streekproduct wil het bedrijf de oorlogsslachtoffers van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. 

Fruit Vanhellemont is een gevestigde waarde in het Hageland op het vlak van streekproducten met appels en peren. Met de lancering van ‘De Traan van Meensel-Kiezegem’ komt er een bijzonder streekproduct bij. “De Traan van Meensel-Kiezegem” is een levenswater of eau-de-vie met appel- en perensap. “Naar aanleiding van de recente opening van Museum44 willen we met ons bedrijf ook een steentje bij dragen aan dit mooie initiatief”, zeggen bedenkers Mario en Gert Vanhellemont van Fruit Vanhellemont. “Op een originele manier willen we hulde brengen aan onze gevallen dorpsgenoten. “De Traan van Meensel-Kiezegem” is daarom een levenswater geworden met een symbolisch alcoholpercentage van 44°, het jaartal van het drama in ons dorp.”

Leerpakketten 

Met de opbrengsten van de verkoop van de sterkedrank wordt de werking van Museum44 ondersteund. “De Traan is voor onze ploeg van vrijwilligers een prachtig teken van appreciatie voor het harde werk van de afgelopen jaren. De opbrengst van dit lekkere drankje gaan we investeren in het ontwikkelen van leerpakketten voor het lager en middelbaar onderwijs. Op deze manier proberen we onze jongeren bewust te maken van de waarden van de democratie. We zijn de familie Vanhellemont dan ook zeer dankbaar.”, aldus Tom Devos, bestuurder van Museum44.

Bestellen 

“‘De Traan van Meensel-Kiezegem” is verkrijgbaar in de streekwinkels van Fruit Vanhellemont in Meensel-Kiezegem en Tienen, alsook in Museum44. Je kan het levenswater ook online bestellen op de website van het museum of bij Fruit Vanhellemont.

Historiek 

Voor wie het drama van Meensel-Kiezegem nog niet kent; op 1 en 11 augustus 1944 werden tijdens razzia’s van de Duitse bezetter 4 burgers ter plaatse vermoord en 63 van de 91 gijzelaars kwamen om in het concentratiekamp van Neuengamme en bijkampen.