ZEMST/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/TIENEN/AARSCHOT/DIEST – Vandaag vindt in Zemst de eerste “Dag van de Freelancer” plaats, een initiatief van Jellow België, Unizo en Nextconomy en met de steun van KBC, Liantis en Made in. In aanloop naar dat event presenteren de zelfstandigenorganisatie en Graydon Belgium het Freelancer Focus-rapport voor Vlaams-Brabant en bij uitbreiding voor Vlaanderen en Brussel.
In Vlaams-Brabant waren eind deze zomer 32.148 freelancers aan de slag. Ze zijn volgens het onderzoek vooral terug te vinden in de adviesbureaus (7636), IT-diensten (4628), het onderwijs (3260), de kunsten (2639) en de categorie fotografie, tolken en vertalers (2589). Bijna de helft van de freelancers in onze provincie werkt als eenmanszaak, een kwart is aan de slag met een bvba. Het gros van de freelancers (28695) heeft geen personeel in dienst. Diegenen die wel aanwerven zijn vooral HR consultants, verzekeringsagenten-en makelaars, ingenieurs (geen landmeters) en risico-analysten en schadetaxateurs.
Vlaanderen en Brussel
In Vlaanderen en Brussel waren eind september dit jaar 167.655 freelancers actief. Dat is 6,3 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 30% in vier jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 135.710 in 2019. 88% werkt in hoofdberoep, 12% in bijberoep. 72% is een man, 28% een vrouw. Dat blijkt uit het nieuwste Freelancer Focus-rapport van Unizo, in samenwerking met Graydon Belgium.
Zelfstandigen in hart en nieren
Freelancers zijn volgens Unizo zelfstandigen in hart en nieren, Uit het onderzoek blijkt dat van alle actieve freelancers 60% hoopt in de komende vijf jaar actief te blijven als freelancer en 4% wil in die periode doorgroeien van bij- naar hoofdberoeper. Nog eens 24% stelt een onderneming met personeel in het vooruitzicht. Die bewuste keuze om als zelfstandige te werken, verhindert de freelancers echter niet om zich zorgen te maken over hun sociaal statuut (39% van de ondervraagden geeft dit aan als voornaamste kopzorg). 65% is tevreden tot zeer tevreden over zijn/haar inkomen, 28 % verdient net genoeg om rond te komen. 8 % geeft aan te weinig te verdienen en verwacht in de toekomst financiële problemen. (Vorig jaar was dat nog 11 % en het jaar daarvoor 14 %). Dit geeft toch al meteen een veel positiever en genuanceerder beeld dan het – duidelijk misplaatste – cliché van de ploeterende freelancer, die tegen wil in het statuut belandde en elke maand moet vechten om te overleven.
Behoorlijk tevreden over kwaliteit opdrachten/opdrachtgevers
Volgens de studie Door zijn de freelancers, met een gemiddelde score van 74%, behoorlijk tevreden over de kwaliteit van hun opdrachten en opdrachtgevers. Gemiddeld minder tevreden zijn ze evenwel over de aanwezigheid van onevenwichtige contractclausules en over de betaalhygiëne van bepaalde klanten. In maart dit jaar werd het wetsvoorstel goedgekeurd om misbruik van machtsverhoudingen tussen bedrijven aan te pakken. En één maand later werd het wetsvoorstel goedgekeurd dat de betalingstermijnen inkort tot maximum 90 dagen bij transacties tussen grote bedrijven en KMO’s.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd van 29 augustus tot 11 september. 515 freelancers én opdrachtgevers namen deel aan de enquête. .