LEUVEN – Start-up ArtiQ, een spin-off van KU Leuven, heeft de CE markering behaald voor ArtiQ.PFT. De software maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen.
De software automatiseert het schrijven van rapporten om zo dokters meer tijd te geven voor contact met patiënten en om ervoor te zorgen dat alle rapporten geschreven zijn volgens de laatste internationale richtlijnen. Daarnaast wordt ook voorspeld hoe waarschijnlijk het is dat een patiënt een bepaalde ziekte heeft, en dit bijna twee keer zo nauwkeurig in vergelijking met longartsen. In de toekomst kan dit leiden tot minder testen om tot een diagnose te komen.
Essentiële mijlpaal
ArtiQ
ArtiQ is een spin-off bedrijf van de KU Leuven met als missie het ondersteunen van dokters in de diagnose, behandeling en opvolging van longziektes. Het bedrijf is opgericht begin 2019 door vier oprichters met een uitgebreide achtergrond in geneeskunde van de longen, medical devices en artificiële intelligentie. De start-up maakt deel uit van de community van Start it @KBC, de grootste accelerator voor start-ups in België. In juni dit jaar haalde ArtiQ nog een miljoen euro op voor software die longziektes opspoort. Investeerders zijn het gloednieuwe KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens.