6a80bce5-9044-4a95-b95b-13768fa65b2d

Amerikanen bekronen Leuvens “geluk in het glas”

LEUVEN – Het Amerikaanse wijnmagazine “Wine Spectator* heeft zes Belgische restaurants bekroond voor hun wijnkaart. De Leuvense Wijnbistro Convento is een van de gelukkigen van bij ons. “We voelen ons eigenlijk leveranciers van puur geluk in het glas”, vertelt eigenaar-sommelier Stéphane Godfroid (62).

Met de uitreiking van de “Restaurant Awards” bekroonde het Amerikaanse wijnmagazine “Wine Spectator” 3791 restaurants wereldwijd voor hun uitmuntende wijnkaart. De jury selecteerde  restaurants met een uitgebalanceerd wijnaanbod: geografisch, qua stijl en qua budget. Ook de food & winepairing is een criterium voor het toekennen van de bekroningen.  Onder de zes Belgische winnaars bevindt zich de Leuvense Wijnbistro Convento. De andere Belgische winnaars komen uit Antwerpen en Maarkedal.

Geluk in het glas

“Samen met mijn collega-sommeliers Tom De Praetere en Olivier Pareit timmeren we dagelijks aan een fijn uitgekiend wijngamma, goed voor meer dan 300 referenties. Het beste van alle wijnwerelden, luidt nog steeds ons credo. We voelen ons eigenlijk leveranciers van puur geluk in het glas”, vertelt eigenaar-sommelier Stéphane Godfroid van Convento. “Ik beschouw deze award als een sublieme erkenning van de jarenlange zoektocht naar mooie, verrassende en originele wijnen.” (Meer onder de foto)

Het Convento keukenteam: chef Jonas Uytterhoeven, chef Evy De Messemaeker en chef de partie Seppe Vandersteen (credit Nathalie Dolmans)

Unicorn wines

Convento gaat er prat op wijnen op de kaart te zetten die je als rechtgeaarde wijnliefhebber ooit in het glas moét gehad hebben. “In het wereldje spreken we van unicorn wines… en zo hebben we er toch al enkele liggen. De award van Wine Spectator is een stimulans om de zoektocht verder te zetten”, vult sommelier Tom De Praetere aan.

Pairing

Samen met de chefs Evy De Messemaeker (o.a. ex-Oesterbar Leuven) en Jonas Uytterhoeven (o.a. ex-Bozar Brussel) wordt bij Convento ook elke dag gewerkt aan een perfecte pairing tussen de seizoensgebonden en verse productkeuken en de wijnselectie per glas.

Convento

Godfroid, ex-journalist bij Belga, Goed Gevoel en Het Laatste Nieuws, startte zijn wijnwinkel-en bar in 2009. Na het overlijden van de eigenaar kocht Godfroid het aanpalende pand en breidde hij uit met de wijnbistro. De winkel, bar en de bistro zijn binnenin met elkaar verbonden. “De openingsuren van de bistro zijn ook die van de wijnwinkel en de bar”, luidt het. Bij Convento werken zes vaste krachten, Stéphane niet inbegrepen.