LEUVEN – Afgelopen zaterdag vond in Leuven de 34ste editie van De Langste Dag plaats, het evenement dat het verkeersvrije centrum van Leuven omtovert tot de grootste stadsbraderie van België. Met onder andere talloze kraampjes, artisanale proevertjes, een kappersdorp en marktjes krijgt het begrip ‘op de koppen lopen’ een hele nieuwe dimensie. Het evenement is de uitgelezen gelegenheid om lokale handelszaken en hun producten/diensten te ontdekken.
In de Mechelsestraat doet vaste waarde Elsen Kaasambacht uiteraard ook mee. Nieuwsgierige voorbijgangers smullen van de kaaskroketjes en tapasbordjes. Alle proevertjes staan in het thema van de Italiaanse stad Bologna en de streek errond. Het team van Elsen was daar onlangs op een verkennende ‘kaasreis’ en deelt hun ervaringen graag met de bezoekers. (Lees voort onder de foto’s-copy Jeremy Van der Haegen)
Op moeders wijze
In de Dirk Boutslaan treffen we naast een springkasteel de relatief nieuwe zaak My Thai aan. “Ons restaurant is nu iets meer dan een jaar open en we doen voor de tweede keer mee aan De Langste Dag. We hebben een aantal typische Thaise gerechten bereid waarmee we de Leuvenaars willen laten kennis maken. Onze chef-kok, Thirada, kookt heerlijke en authentieke schotels, net zoals haar moeder ze in Thailand zou maken,” legt zaakvoerder Philip uit.
Extra inspanning
Op de kruising van de Parijsstraat en de Brusselsestraat maken marktkramers het mooie weer. Toch wordt er ook voor de Langste Dag een extra inspanning gedaan. Phong staat al meer dan 10 jaar op deze hoek met zijn huisgemaakte loempia’s. Is De Langste Dag ook zijn favoriete marktdag? “Jazeker, er is altijd veel volk en een speciale ambiance die je op een normale zaterdag niet hebt. Naast mijn trouw cliënteel krijg ik dan ook de kans om heel wat nieuwe gezichten te leren kennen,” zegt Phong.