FORMULA ELECTRIC BELGIUM-3891

Bedrijven en innovatiecentra zetten schouders onder Umicore Eclipse

LEUVEN –  Het team Formula Electric Belgium heeft haar nieuwste elektrische racewagen voorgesteld, de Umicore Eclipse. De racewagen is het resultaat van een samenwerking van maar liefst 130 bedrijven, innovatiecentra en non-profitorganisaties. 

Het studententeam van de KU Leuven en hogeschool Thomas More heeft deze wagen in de loop van het academiejaar volledig zelf ontworpen én gebouwd. De racewagen is een sterk staaltje van innovatieve technologie en trekt op tot 100km/u in amper 2,6 seconden, sneller dan de nieuwste generatie Formule E-wagens.

4.000 onderdelen/200 kg 

Sinds september vorig jaar zijn de studenten van Formula Electric Belgium druk in de weer met het ontwerp en de bouw van hun jongste elektrische racewagen. Van het chassis tot het batterijpakket: de studenten ontwierpen de meer dan 4.000 onderdelen volledig zelf. Dit ingenieurs- en productiewerk resulteert in de Umicore Eclipse, een bolide van slechts 200 kilogram. Het voertuig, met een vermogen van 201 pk, heeft een topsnelheid van 117 km/u en trekt op van 0 tot 100 in 2,6 seconden. Tijdens de zomer nemen de Belgische studenten het in verschillende Formula Student competities op tegen een 250-tal andere teams van over de hele wereld.

Nederland/Italië/Tsjechië 

“De ambitie van het team ligt zeer hoog dit jaar”, zegt team captain Willem T’Hooft, student Industrieel ingenieur. “Vorig jaar bekroonde de jury in Tsjechië onze wagen als meest innovatief. Deze podiumplaats bewijst dat we tot de wereldtop behoren. Met de Umicore Eclipse hopen we
deze prestatie zelfs te verbeteren en in meerdere disciplines een podiumplaats te bemachtigen. Daarom hebben we dit jaar volop ingezet op performantie en betrouwbaarheid.” De studenten zullen de Belgische driekleur verdedigen op competities in Nederland, Italië en Tsjechië.

Business case 

Tijdens deze wedstrijden zal niet enkel gekeken worden naar de snelheid van de wagen. Ook naast het circuit vallen punten te rapen. Zo zullen de studenten onder andere een business case uitwerken en de innovatie in hun wagen moeten aantonen voor een jury van experts. “Dit alles
maakt het project enorm verrijkend. We trainen niet enkel onze technische vaardigheden, maar we leren werken in een interdisciplinair team en maken een ontwikkelingsproces van A tot Z mee. Die dingen kan je niet leren op de schoolbanken”, zegt Willem.

130 bedrijven/innovatiecentra/organisaties

Om hun project te kunnen realiseren werken de studenten samen met een netwerk van meer dan 130 bedrijven, innovatiecentra en non-profit organisaties. Verenigd onder het motto ‘Green Innovation meets Performance’ willen ze allen hun steentje bijdragen aan duurzamere mobiliteit.