LEUVEN – Comate, het Leuvense engineering & design bureau, heeft samen met de medische wereld De Gripper ontwikkeld. Het innovatieve apparaat brengt patiënten 90 minuten na een heupoperatie terug op de been.
Een heup laten vervangen was lange tijd geen pretje voor patiënten. Na het trauma van de operatie kon het nog maanden duren voordat mensen voldoende op de been waren om hun normale leven te hervatten. Maar ook een orthopedisch chirurg en zijn team ondervonden ongemak omdat het spierweefsel tijdens de operatie urenlang uit de weg moest worden gehouden. Ergonomisch is dat niet optimaal en het beperkte bovendien het zicht op het operatieveld, zowel voor de chirurg (en) en zijn/hun team. Bovendien was er een verhoogd risico op sterilisatiefouten. Dit kon leiden tot niet-optimale resultaten.
De Gripper
Om die onvolkomenheden weg te werken ontwierp een Belgisch team van chirurgen samen met de ingenieurs en designers van het Leuvense Comate De Gripper, een innovatief apparaat met een dubbel effect: “ten eerste verbetert het de slaagkansen van de operatie en het hulpmiddel laat patiënten na invasieve heupchirurgie weer lopen in nog geen 90 minuten”, vertelt director Sander Van den dries van Comate. “Ten tweede ontlast het ook de zwaar belaste chirurgen en hun team.” Met De Gripper wordt de EDA-techniek (kleinere insnijding, wat het risico op spierbeschadiging verkleint en een sneller herstel van de patiënt ondersteunt, nvdr.) beter reproduceerbaar, spiersparend en efficiënt gemaakt. In 22 landen is de techniek inmiddels doorgebroken. “Als je De Gripper toevoegt aan de bekende EDA-techniek, dan denk ik dat we het antwoord hebben gevonden op de economische en ergonomische duurzaamheid van heupvervangingen”, aldus professor Corten. (Meer nieuws onder de foto’s).
Focus op medische sector
Comate werd opgericht in 2010 door productontwikkelaar Wouter Foulon, ingenieur Sander Van den dries werd zes jaar later medezaakvoerder. Comate is in alle sectoren (food, telecom, automobiel,…) actief, met een focus op de medische wereld. “In die sector moet men zich enerzijds aan heel wat regels houden maar anderzijds geeft het enorm veel voldoening om met innovatieve producten te komen die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de bevordering van de levenskwaliteit van de patiënt”, klinkt het. Voor de verdere ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen hebben professor Corten en investeerders het bedrijf Medenvision opgericht. Comate is hierin een bevoorrechte partner voor de design en engineering van nieuwe producten.
Sector overschrijdende oplossingen
Comate is zinnens over de verschillende sectoren heen te blijven werken. “Die aanpak levert sector overschrijdende oplossingen op. Wat we bijvoorbeeld ontwikkelen voor de automobielsector kan achteraf ook toegepast worden in de andere sectoren. Dat maakt onze business zo boeiend”, aldus nog Van den dries. Bij het bedrijf werken momenteel 40 personeelsleden. Het gros van de medewerkers is ingenieur of productontwikkelaar. Comate is gevestigd aan de Karel Van Lotharingenstraat in Leuven, waar zowel hun kantoren als het atelier zich bevinden.