HAACHT – Nicole’s Pickles van het ambachtelijke groenten-en fruitverwerkend bedrijf Wildiers is erkend door het label streekproduct.be, een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing (VLAM).
Nicole en partner Guido Wildiers van het gelijknamige bedrijf uit Haacht, zijn intussen met pensioen. Lang geleden (sinds 1985) trokken ze met witloof en eigen geteelde groenten naar de plaatselijke boerenmarkten. Dan is er al weleens wat overschot van augurken, bloemkool, rabarber en ander fruit. Van de groenten maakte Nicole pickles, op zijn Belgisch met zurige fijngesneden groenten en extra gekruid met paprika en kaneel. De overschot van het fruit verwerkte ze tot confituur. rabarber, aardbeien en rode bessen. In eigen schrift vermeld op het etiket.
Toenemende interesse
De belangstelling voor de ambachtelijke producten nam toe en zo kwamen ook de eerste flesjes vliersiroop op de boerenmarkt. Ook plaatselijke winkels toonden belangstelling, groothandelaars zorgden voor de verspreiding over het Vlaamse land, in delicatessenzaken of bij de betere bakker. De laatste jaren ontstond een nieuwe trend: de producten worden veel gebruikt in geschenkmanden en vele bedrijven geven het graag als relatiegeschenk.
Dochter en schoonzoon aan het roer
Sinds 2012 staan Emilie Wildiers, de dochter van Nicole en Guido, en Renaud Craenhals aan het roer van het bedrijf: “Wel blijft de eerste microbe, producten zelf aan de man brengen, ons vasthouden. Zo zal je ons nog dikwijls terugvinden op artisanale markten, beurzen en evenementen, omdat contact met de klanten, die onze producten waarderen een grote stimulans geeft weer met veel moed het soms zware werk met plezier voort te zetten”, aldus nog Emilie.
Label voor product en communicatie
Het label Streekproduct.be is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing (VLAM). Aan de basis van het label ligt een definitie van het begrip ‘traditioneel streekproduct (streektraditie, streekeigen grondstoffen, product met faam, bereid in streek van oorsprong en minstens 25 jaar bestaan). Ze is de basis voor de werking van de Beoordelingscommissie en de Sectorgroep Streekproducten binnen VLAM. Beide groepen buigen zich drie maal per jaar over de ingediende dossiers en bepalen of een individuele producent het Vlaams erkenningslabel streekproduct.be mag voeren op zijn product en in zijn communicatie.