RZ Tienen_TrefpuntZelfhulp_ondertekening

Heilig Hartziekenhuis haalt patiëntenverenigingen in huis

TIENEN – Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen heeft een intentieverklaring ondertekend met Trefpunt Zelfhulp, een groep van zeven patiëntenverenigingen. Het is de bedoeling dat ziekenhuis en patiëntenverenigingen gaan samenwerken. 

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen engageert zich naar eigen zeggen om te investeren in samenwerking met patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen. Algemeen directeur Hans Struyven: “In alle aspecten van de samenleving krijgt de burger of klant meer zeggenschap”, aldus Struyven. “De patiënt mee de regie geven over zijn zorg, is ook de toekomst van de gezondheidszorg. De beste kwaliteit van zorg bekomen we immers bij een patiënt die goed geïnformeerd de juiste beslissingen kan nemen en die mee is met zijn behandeling en nazorg. Door de kennis van patiëntenverenigingen binnen te brengen in ons huis, kunnen we samen betere zorgtrajecten schrijven voor onze patiënten.”

Intentieverklaring

Vorige week ondertekende het ziekenhuis een intentieverklaring met Trefpunt Zelfhulp. Dat centrum ondersteunt zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen in Vlaanderen en promoot lotgenotencontact. Carine Van Wanseele van Trefpunt Zelfhulp: “Patiëntenverenigingen en ziekenhuizen kunnen elkaar echt versterken in hun ambities”, aldus Van Wanseele. “Dat leren we uit voorbeelden van samenwerkingen die elders al vorm hebben gekregen. Het ziekenhuis kan de unieke ervaringskennis van mensen met een chronische of levensbedreigende aandoening ten dienste stellen van lotgenoten. Net die informatie kan leiden tot beter self management bij de patiënt. Die actieve bijdrage van de patiënt aan de zorgregie staat ook hoog op de politieke agenda. De zelfhulpdynamiek heeft een grote toegevoegde waarde voor de samenleving: het gaat om belangeloze inzet van vrijwilligers, die door hun onderlinge solidariteit zorgen voor minder gevoel van hulpeloosheid, meer levenskwaliteit, betere communicatie en zelfs minder taboes.”

Kennismaking en verwachtingen 

Meteen werden de eerste contacten gelegd tussen het ziekenhuis en de Alzheimer Liga, COPD (chronisch longlijden), De Maretak (chronische pijn), EnVie (borstkanker), Met Lege Handen (ouders van een overleden baby), Stoma-Actief, en Ups & Downs (bipolaire stoornis, chronische depressie). De keuze in de startfase voor deze verenigingen kwam er na een rondvraag bij de verpleegafdelingen van het ziekenhuis. In een workshop kon elke patiëntenvereniging kennismaken met zorgverleners van de betrokken afdelingen. Ze spraken ook samen over hun wederzijdse verwachtingen. Belangrijk is dat de samenwerking een meerwaarde biedt voor de patiënt, de vereniging en de zorgverleners.