KORTENBERG – Chocolatier Reen uit Meerbeek (Kortenberg) sleepte de ‘Benelux Gold’ en ‘Benelux Silver’ prijs in de wacht op de International Chocolate Awards. De winnende pralines van Reen Van Looveren gaan door naar de World Final in Firenze in oktober.
Het was al de derde keer dat Chocolatier Reen meedeed aan de internationale wedstrijd, die dit jaar plaatsvond in Parijs. Het jurypanel bestond uit internationale en lokale chef-koks, bloggers en chocolade-experts. In de categorie donkere chocolade ganaches behaalde Reen het zilver met ‘Infinite Belize’, een praline op basis van chocolade uit Belize. Het goud kwam echter uit een categorie voor donkere chocolade met toegevoegde smaak. ‘Adventurous Bergamot’, op basis van een gelei van bergamot met staartpeper uit Madagaskar, bleek onweerstaanbaar voor de jury. “Plots sta je op de eerste plaats boven je idolen,” zegt Van Looveren. “Chocolatier M uit Knokke en Centho uit Duisburg zijn toch wel absolute toppers in het vak. Toch wel een kippenvel momentje.”
Prijsbeest
Reen Van Looveren viel met haar chocoladezaak al meerdere keren in de prijzen. Haar pralines werden in de afgelopen jaren maar liefst zeven keer bekroond. Met de rabarberpraline behaalde ze zelfs brons op wereldniveau in 2018.
Firenze
In Firenze komen de pralines voor niet een maar vier jury’s te staan. Van Looveren houdt het hoofd koel, “Ik ga tot oktober gewoon blijven doen waarmee we nu bezig zijn en blijven focussen op de kwaliteit van de chocolade. Hopelijk komt de smaakzin van de jury daar overeen met die in Parijs.”
Ambacht
Hard werk en een duidelijke ambachtsfilosofie brachten de zaak naar dit niveau. In een sector waar volgens Van Looveren vaak teruggegrepen wordt naar industriële producten, derivaten en goedkope grondstoffen, is topkwaliteit van het assortiment essentieel. “In onze producten is niets extra toegevoegd om meer houdbaarheid te creëren,” legt Van Looveren uit, “Ik ga enkel aan de slag met zuivere, authentieke en eerlijke producten.”