Zorgen dat je cashflows of kasstromen op peil blijven, is voor veel kmo’s een uitdaging. Cash blijft king en is zonder meer de levenslijn voor je onderneming of de smeerolie voor je groeimotor. Hoe begin je aan het in kaart brengen en beheersen van die stromen? De experts van het Business Coaches Network delen alvast enkele nuttige tips.
Wat is dat, een cashflow?
Als ondernemer wil je weten wat je effectief financieel verdient. Een resultatenrekening geeft de winst of het verlies weer van de onderneming, maar hier worden vaak niet-cash-kosten (zoals afschrijvingen en provisies) in verwerkt, waardoor de winst niet eenduidig overeenkomt met de beweging op je bankrekening. Cashflow is de term waarmee de in- en uitstroom van liquide middelen bij een onderneming bedoeld wordt. De netto cashflow is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Als de uitgaven groter zijn dan de ontvangsten, is er een negatieve kasstroom. Zijn de ontvangsten groter dan de uitgaven, dan is er een positieve cashflow. Hierbij hou je geld over op je bankrekening, waarmee je schulden kunt betalen of extra investeringen kunt doen. Boekhoudkundig kun je snel een eenvoudige cashflow berekenen als de som van de winst en de afschrijvingen.
Kasstromen voorspellen
Het lijkt moeilijk om te voorspellen wat de stand van je bankrekening zal worden, maar met enig inzicht in je in- en uitgaand betalingsverkeer is het best haalbaar om een rudimentaire cashflow-voorspelling op te maken. De experts van het Business Coaches Network raden aan om je kasstroom voor te stellen in een maandelijkse tabel.
Breng je maandelijkse betalingsverkeer in kaart
Het is belangrijk om je inkomsten goed in kaart te brengen. Je kent de gemiddelde betalingstermijn van je klanten, dus dan kun je met relatieve zekerheid voorspellen wanneer het geld van je uitgaande facturen zal binnenkomen op je bankrekening.
Plaats aan de andere zijde van je tabel je uitgaande kosten. Betalingen aan leveranciers, btw, loonbetalingen, RSZ, aflossingen van financiële schulden enzovoort. Door het goed plotten van deze stromen op een kalender zie je precies wanneer je mogelijk in de problemen geraakt of wanneer je ruimte hebt om aankopen te doen.
Met dit inzicht kun je nu plannen om mogelijke cashproblemen tijdig te voorkomen. Een aantal voorbeelden:
- De betaling van het vakantiegeld valt net voor de zomer? Een eenvoudige financiering kan helpen deze kost doorheen het jaar te spreiden via maandelijkse aflossingen, waardoor je een plotse aanslag op je bankrekening vlak voor de zomer kunt vermijden.
- Geraak je cashflowmatig in de problemen omdat klanten te laat betalen? Zet meer druk op de ketel: stuur herinneringen, bel de laattijdige betalers op en schakel voor wanbetalers sneller juridische invordering in.
- Voorkomen is beter dan genezen: voer regelmatig creditchecks uit bij grote klanten alvorens hen krediet te verlenen.
- Vraag voorschotten voor grote leveringen. Vermijd prefinanciering van grote aankopen of projecten over lange looptijden.
- Heb je een luxepositie waarin je cash te veel hebt? Vraag korting contante betaling bij je leveranciers en maak het ‘slapende’ geld rendabel. Als die niet gegund wordt, put je krediet bij je leverancier maximaal uit en betaal niet voor de vervaldag.
Cashflow-management geeft inzicht
Naarmate je meer bekwaam wordt in het opstellen van je cashflowtabel, ga je meer inzichten halen uit je onderneming en kun je bedrijfsbeslissingen met de juiste financiële onderbouwing nemen. Uiteraard kun je de stand van je bankrekening niet 100% correct voorspellen. Sommige klanten zijn nu eenmaal onvoorspelbaar. Maar het opstellen van een cashflowtabel zal je leren wat de oorzaken zijn van dipjes of grotere tekorten.
Wil je meer advies in het beheer van cashflows of zoek je een professionele sparringpartner om je te helpen bij strategische uitdagingen en oefeningen, aarzel dan niet en neem contact op met de experts van het Business Coaches Network.