IMG_9336

Plannen nieuw ziekenhuis in laatste lijn

DIEST-Het openbaar onderzoek is gestart rond de plannen van een nieuw Algemeen Ziekenhuis in Diest (AZD) aan de Verversgracht. Het nieuwe gebouw zou tegen 2023 moeten klaar zijn. In een latere fase zou nog een tweede complex worden opgetrokken op diezelfde locatie. 

Het Algemeen Ziekenhuis Diest (AZD) is momenteel gevestigd op twee locaties, eentje aan de Theysstraat en een tweede aan de Hasseltsestraat. Omwille van efficiëntie en het feit dat de vestiging aan de Hasseltsestraat zijn beste tijd heeft gehad, ontwikkelden het stadsbestuur, het AZD en het OCMW plannen om tegen 2023 een nieuw ziekenhuis te bouwen. Aanvankelijk dacht men eraan de nieuwbouw te realiseren op de Citadel maar die piste is intussen verlaten wegens de dynamiek in de ziekenhuissector en de overheveling van het beleid naar Vlaanderen.

Twee fasen 

Nu liggen plannen op tafel om een nieuwe campus te bouwen vlakbij het ziekenhuis langs de Theysstraat. Daar zouden de kraamafdeling, de dienst Kindergeneeskunde en het chirurgisch dagziekenhuis onderdak krijgen. Momenteel zijn die diensten nog gevestigd in het oude gebouw aan de Hasseltsestraat. In een latere fase zou nog een tweede gebouw worden opgetrokken dat de functies van het huidige ziekenhuis aan de Theysstraat zou overnemen. Hoeveel de nieuwe gebouwen zouden kosten is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Openbaar onderzoek 

Alvorens de bouw kan beginnen, is een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig voor een wijziging van de functie van de grond aan de Verversgracht van woonzone naar zone van openbaar nut. Hierrond loopt een openbaar onderzoek van twee maanden, tot en met 10 mei aanstaande. Om de omwonenden te informeren over het dossier plant het stadsbestuur een infomarkt op donderdag 28 maart 2019 om 20 uur in het stadhuis.