sluipverkeer

Zennevallei wil vrachtroutenetwerk en voorbehouden parkeerplaatsen

De verschillende gemeentebesturen in de Zennevallei (Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek) willen een intergemeentelijk vrachtwagenroutenetwerk. De route moet ervoor zorgen dat vrachtwagens niet in de dorpscentra terechtkomen en voorbehouden parkeerplaatsen gebruiken.

In Halle vinden truckers geen gepaste parkeerplaatsen voor hun trekker of combinatie. De beschikbare plaatsen zorgen blijkbaar voor onveilige situaties voor de omwonenden omdat er te veel vrachtwagens op korte afstand staan. Gelijkaardige problemen worden gemeld in Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek.

Invoering vervoersregio’s 

De gemeenten willen een intergemeentelijk vrachtwagenroutenetwerk. Door de invoering van vervoersregio’s liggen de plannen nu wel stil. De gemeentebesturen moeten nu wachten op de selectie van de regionale vrachtroutes binnen hun vervoerregio. Wanneer die selectie klaar is, is onduidelijk. Met een vrachtroutenetwerk willen de initiatiefnemers de vrachtwagens weghouden uit de dorpscentra. Bovendien streven de gemeenten naar de installatie van voorbehouden parkeerplaatsen voor vrachtwagens.