IMG_4323 – kopie

Studio Teurlings zet 3D-printer in voor (nood)herstellingen

Fotografiespeciaalzaak Studio Teurlings aan de Ninoofsesteenweg in Halle zet een 3D-printer in om niet meer verkrijgbare wisselstukken voor fotoapparaten en toebehoren zelf te maken. Ook de lange wachttijden voor heel wat nog beschikbare wisselstukken is  verleden tijd met de inzet van de 3D-printer. 

Lennert Van Bellingen, salesman bij Studio Teurlings, is in zijn vrije tijd bezig met het 3D-printen. Dat zijn 3D-printer ook professioneel van pas zou komen werd duidelijk toen een klant iets minder dan een jaar bij Teurlings aan de balie stond. “Het hendeltje van het terugspoelmechanisme (van het filmrolletje) had het laten afweten”, vertelt Lennert. “Navraag bij de fabrikant wees uit dat het stuk niet meer verkrijgbaar was. Voor iemand die gehecht is aan zijn analoog fototoestel is dat natuurlijk een vervelende zaak. Toen zijn we op het idee gekomen om zelf zo’n hendeltje te ontwerpen en te printen, met succes.”

Noodherstellingen

Ook voor wisselstukken die nog wel verkrijgbaar zijn, maar waarvan de leveringstijd kan oplopen, is de 3D-printer een welgekomen oplossing. “Op een dag stond hier een klant in de winkel. De vrouw vroeg of we haar statief konden herstellen. Meteen vertelde de klant erbij dat ze twee dagen later op vakantie zou vertrekken en zeker haar statief wilde meenemen. In normale omstandigheden zouden we haar niet meteen kunnen helpen maar met de 3D-printer hebben we dat versleten stuk netjes nagemaakt. En het werkte”, aldus nog Lennert.

Gepersonaliseerde doppen/kappen 

Nu de eerste reeks opdrachten tot een goed einde is gebracht, denken Lennert en zaakvoerder Steven Teurlings eraan commercieel iets te doen met de 3D-printer. “Fotoapparatuur en toebehoren blijft onze corebusiness, dus willen we binnen afzienbare tijd ook gepersonaliseerde lenskappen en body-en lensdoppen in het aanbod op te nemen. Met de 3D-printer kunnen we die zaken aanbieden”, aldus nog Lennert.

Derde generatie 

Studio Teurlings is opgericht in 1924, en is met Steven toe aan de derde generatie van de familie Teurlings. Binnenkort zal een nieuwe kracht Lennert en Steven vervoegen. Behalve fotografie heeft de zaak ook een aanbod van telefonie, computer en toebehoren.