Een groep horeca-uitbaters uit Halle heeft het platform “Halle voor Horeca” boven het doopvont gehouden. Het platform moet de uitbaters van cafés en eetgelegenheden in de stad een eensgezinde en duidelijke stem geven in de contacten met het nieuwe stadsbestuur en andere instanties.
De komst van het buurtrestaurant en een pop-upcafé in het voormalige Belgacom-gebouw was voor heel wat horeca-uitbaters de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Niet zozeer de opening van de twee initiatieven stootte de lokale horeca tegen de borst, wel de subsidiëring ervan.
Deloyale concurrentie
Op sociale media formuleerden ze het als volgt: “we moeten met lede ogen aanzien hoe het Halse stadsbestuur deloyale concurrentie creëert”, luidt het. “Versta ons niet verkeerd, een buurtrestaurant met democratische prijzen voor een bepaalde doelgroep, moet kunnen. Ook een ruimte waar creatief jong talent een plaats krijgt, mag er zijn. Maar deze initiatieven mogen niet ten koste gaan van de bestaande horeca. Het Halse stadsbestuur gaat er blijkbaar vanuit dat het de bestaande horeca voor de wind gaat en dat iedereen goed zijn boterham verdient. Niets is minder waar.”
Geen voeling
Het ongenoegen over de gang van zaken werd blijkbaar gedeeld door heel wat horeca-uitbaters in de stad. Iets voor nieuwjaar hield de groep het platform “Halle voor Horeca” boven het doopvont. Intussen bereikte de groep, volgens de beheerders, meer dan 35 horeca-uitbaters in de stad, cafés en eetgelegenheden. “Het zou fijn zijn indien het stadsbestuur de Halse horeca zou koesteren. Rechtstreeks contact met en een betrokkenheid op de lokale handelaars, horeca inbegrepen, hoort hierbij. Het stadsbestuur lijkt geen voeling te hebben met het ongenoegen dat zij creëert”, luidt het nog.
Beterschap
Met de aanstelling van het nieuwe college van burgemeester en schepenen hopen de horeca-uitbaters op beterschap. Binnen afzienbare tijd hopen ze met de schepen van Lokale economie rond de tafel te gaan zitten.