De winterkoopjes zijn in Leuven donderdag eerder traag op gang gekomen. Het was zeker niet over de koppen lopen in de winkelstraten. Bij handtassenzaak Axess in de Diestsestraat liepen de kooplustigen de deur niet plat. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zegt nochtans in het algemeen hoopvol te zijn voor de solden.
Julie Declercq, zaakvoerster van handtassenzaak Axess aan de Diestsestraat in Leuven, beleefde donderdag een rustige eerste koopjesdag. Samen met medewerkster Tineke afficheerde ze nog de laatste labels, van 20% korting op blijvertjes tot 50% korting op eerder mode gerichte (hand)tassen. “Voorlopig is er minder verkocht dan vorig jaar,” vertelt Julie in de loop van de eerste soldendag. “Maar ja, wij komen ook pas na de aankoop van kledij en schoenen. Bij ons passeren de mensen nu al om de prijzen te vergelijken, een deel keert dan achteraf terug voor de aankoop van een (hand)tas of portefeuille. Al moet ik zeggen dat de mensen die langskomen niet zo vaak kledij bijhebben.” (lees verder onder de foto)
Hoopvol
Ondanks de eerder trage start van de solden in de Leuvense winkelstraten, het was er zeker niet over de koppen lopen, is het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) hoopvol. “Dit komt omdat door het warme najaar er nog 7 procent meer in de rekken ligt dan vorig jaar, zodat de wintersolden zullen starten met een groot aanbod”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Ook heeft een kleine helft van de handelaars ( 47 %) minder verkocht dan vorig jaar waardoor zij absoluut hun stock willen liquideren naar het einde van de solden toe. Bovendien zorgen het grote aantal ‘themadagen’ zoals Black Friday ervoor dat modedetailhandelaren van bij de start hoge kortingen moeten geven, gemiddeld 30%.” Kortingen van 50% worden her en der al geafficheerd op de winkelruiten in de Leuvense Diestsestraat.
Doorgaans minder verkocht
Uit een enquête door NSZ bij 556 kleding- en schoenwinkels is gebleken dat modewinkels vorig jaar gemiddeld een omzetverlies leden van 15 procent. Slechts een op vijf van de modedetailhandelaren spreekt van een omzetstijging, waarbij het dan gaat om een lichte vooruitgang van 2 procent. 32 procent heeft eenzelfde resultaat als vorig jaar. In het algemeen werd er 7 procent minder kledij en schoenen verkocht afgelopen najaar. NSZ geeft aan dat dit één van de redenen is waarom er, net zoals vorig jaar, reeds bij de start van de solden grote kortingen worden aangeboden. “Dat is leuk voor de klanten, zo’n hoge korting, maar het zorgt voor heel wat problemen bij de uitbaters van kleding- en schoenenwinkels. Hun marges zijn al niet zeer hoog, waardoor ze nog amper iets verdienen aan een verkocht kledingstuk. Dat knijpt de sector steeds verder dood”, aldus Mattheeuws.
Service bij Julie en Tineke
Een geslaagde koopjesperiode is mooi meegenomen voor Julie en Tineke, een absolute noodzakelijk is het niet. “Ten eerste hebben we een vast cliënteel en verkopen we niet echt noodzakelijk te solderen (hand)tassen en portefeuilles. Het merendeel zijn blijvertjes die volgend jaar nog in de smaak zullen vallen. Al genieten de klanten ook bij ons mooie kortingen tijdens de solden. Het is zeker de moeite om langs te komen, de goede service krijgen de klanten er met de glimlach bij. Een klant moet bij ons tevreden zijn”, aldus Julie. Declercq startte haar zaak 28 jaar geleden, in een pand aan de Van Benedenstraat. Daarna verhuisde de winkel naar een handelszaak verderop in de Diestsestraat. De laatste acht jaar is Axess verderop in de winkelstraat gelegen.